Politicus

‘Politiek is een vak. Succes in het bedrijfsleven biedt geen garantie in de politiek. De uitdaging is dat ik overal een mening over moet hebben. Kijk vanavond nu weer: peuterspeelzalen, de bibliotheek, huisvesting, veiligheid, Zwarte Piet! Ik kan me niet op de vlakte houden. Het is voor of tegen. Ja of nee.
Ik kan me niet verschuilen achter een blanco stem. Een blanco stem is een verloren stem. Ik kan me ook niet verschuilen achter de fractiediscipline. Elke stemming wordt onthouden. Heb ik in het verleden voor gestemd, dan zal iemand mij daar meteen aan herinneren als ik nu tegen stem.
Kleur bekennen moet je. Altijd. En eenmaal gekozen is gekozen. Draaien mag, maar consequent zijn is beter. Het helpt als je een overtuiging hebt. Eendagsvliegen zijn opportunistisch, volhouders hebben een ideologie. Vertegenwoordigers van beginselpartijen houden het daarom langer uit. Hun mening is niet bepaald door het politieke moment, maar door een gewortelde overtuiging.
Je moet kiezen. Elke dag weer. En elke keuze betekent dat je vrienden en vijanden maakt. Vrienden zijn fijn, maar tijdelijk. Om het vol te houden moet je van je vijanden houden. Daar heb je er vaak veel meer van. Aan mijn politieke tegenstanders kan ik mij optrekken. Zij geven mij bestaansrecht.
Let op: als ze beginnen te schelden en met modder gooien dan hebben ze geen argumenten meer. Dat is een goed teken. Dan weet ik dat ik gelijk heb. En als ik geen gelijk heb, dan ga ik net zo lang door, tot ze beginnen te schelden.
Soms moet je pijn doen en soms moet je aardig zijn. Het politieke doel heiligt de middelen. Het gaat mij om de inhoud. We maken het elkaar zo moeilijk mogelijk en daarna drinken we samen een glas bier. Ja, politiek is een vak. Een mooi vak.’

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.