Neurochirurg

Tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag ben ik in een tent op het Lange Voorhout bij een interview met Henry Marsh. Deze beroemde, inmiddels 64-jarige neurochirurg uit Engeland heeft net een boek geschreven over zijn leven en werk onder de titel Do no harm.
Ik zie hoe de kleine grijze man met het ronde brilletje wat onderuit gezakt in een fauteuil op het podium zit, terwijl toeschouwers hun plaats zoeken. Hij bestudeert zijn handen. Als de interviewer de eerste vraag stelt komt de neurochirurg ongemerkt iets overeind. Zijn gezicht, dat nu vrolijk verbaasd de wereld in kijkt, licht op onder de toneellampen.
Henri Marsh vertelt het liefst over zijn mislukkingen, zegt hij zelf. Patiënten verwachten dat dokters genezen, maar meestal kunnen ze dat helemaal niet. Vaak is het al heel wat als ze het niet nog erger maken. Vandaar: Do no harm. Het gesprek gaat over harde tumoren in het zachte hersenweefsel, over hersenbloedingen, beroertes en trauma’s. En over communicatie.
Hoe leg je de familie een keus voor, als je het leven van hun broer wel zou kunnen redden, maar dat hij dan verder zal leven als een kasplantje? Het gaat om de juiste vraag. Niet: ‘Bent u bereid om de rest van uw leven voor uw broer te zorgen?’ Op die vraag zegt ieder verdrietig familielid ja. Je kunt beter vragen: ‘Wilt u dat uw broer de rest van zijn leven zwaar gehandicapt zal zijn?’ Meestal wordt er dan van een operatie afgezien.
Een neurochirurg houdt van zijn vak en wil het liefst zoveel mogelijk opereren. Bovendien is ‘iets doen’ in de ogen van de familie vaak beter dan ‘niets doen’. Zo wordt er veel geopereerd zonder kans op succes. Henry Marsh moedigt aan tot bescheidenheid. Do no harm.
Ondertussen kijk ik naar zijn handen, hoe ze rusten in zijn schoot, opveren en even door de lucht fladderen, samenvouwen onder zijn kin, weer loslaten en neer dwarrelen in zijn schoot. De handen van een neurochirurg zijn hele gewone handen.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.