Migratie

Soms krijgen woorden een andere betekenis dan ze oorspronkelijk hadden. Zo is de gemeentelijke organisatie al een tijdje aan het ‘migreren’. Dat betekent in dit geval niet dat ze zich verplaatst van Almere naar bijvoorbeeld Groningen, maar dat zij van ICT-leverancier verandert.
Op het stadhuis is migratie een woord waar iedereen zenuwachtig van wordt. Vrijwel elke ambtenaar heeft een computer nodig om zijn werk te doen. Al vanaf april van dit jaar wordt computer voor computer vervangen en weer verbonden met nieuwe servers. Honderden applicaties migreren mee, en waar ze met elkaar moeten communiceren, loopt er van alles vast.
Bij de balies van Burgerzaken, waar u vandaag misschien iets voor u zelf wilt regelen, mag er niets misgaan. Het is onze eer te na dat u niet kan pinnen, of dat uw nieuwe paspoort in het systeem onvindbaar is, of dat we niet eens kunnen checken dat u in Almere woont. Laat staan dat we wisten dat u überhaupt een afspraak had. Zo afhankelijk zijn we van onze computersystemen.
Het hele weekend waren onze collega’s, samen met de ICT-specialisten van de nieuwe leverancier, bezig om de kasten te vervangen, de kabels te leggen, te testen, te repareren, rechten te herstellen, nog eens opnieuw op te starten en ‘issues op te lossen’, zoals ze dat zelf noemen. Niet zaterdagavond om acht uur was de klus geklaard, zoals gepland, en zelfs niet om één uur ’s nachts, maar pas laat op de zondagmiddag.
Vandaag komen de collega’s van Burgerzaken allemaal ruim een uur voor openingstijd naar het stadhuis om voor het eerst onder eigen naam in te loggen op het nieuwe systeem. We houden de vingers gekruist als straks de deuren opengaan en de eerste vijftig klanten binnenkomen. Even je kersverse dochter aangeven, een uittreksel halen, je paspoort verlengen, je nieuwe rijbewijs. Als alles werkt zoals het altijd werkt, dan weet niemand van hen hoe bijzonder dat vandaag eigenlijk is.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.