Woord

‘In den beginne was het woord’, zo begint het evangelie volgens Johannes, de enige apostel die een evangelie schreef en een echte ooggetuige van de gebeurtenissen was. Maar toch, zie hoe hij zich in alle bescheidenheid verschuilt achter het woord van God: ‘Alle dingen zijn door het Woord geworden en zonder dit is geen ding geworden, dat geworden is’, schrijft hij in vers 3.
Dus ook één van de allereerste geschiedschrijvers had er last van: er zijn geen gebeurtenissen onafhankelijk van het woord. Het woord bepaalt wat er gebeurt, en niet andersom. Ook al was Johannes volgens de overlevering de jongste apostel en getuige van het leven van Jezus Christus, hij durft zich niet te verlaten op zijn waarnemingen. Hij verontschuldigt zich dat hij nu eenmaal woorden nodig heeft om zijn evangelie te schrijven, en dat ‘alle dingen door het woord geworden zijn’.
Bij de gemeente bestaat er niets zonder het woord. We schrijven memo’s, nota’s, collegevoorstellen, raadsbrieven, vergaderverslagen, verordeningen en beschikkingen. Al was het maar om voor het nageslacht vast te leggen hoe de besluitvorming verliep. Zoals geen enkel besluit bestaat, als je het niet kunt lezen, zo bestaat er geen inzicht, geen regel; en dus ook geen weg, geen brug, geen school; niets komt tot stand zonder het woord.
Onderzoek heeft aangetoond dat als je naar licht kijkt als een golf, dat je golven ziet, en dat als je naar licht kijkt als deeltjes dat je deeltjes ziet. Dit is een wetenschappelijk bewijs dat ‘alle dingen door het woord geworden zijn.’ De dingen manifesteren zich in de manier waarop je het ‘verwoord’.
Vandaar ook dat het gebed en de meditatie in absolute stilte de meeste kracht heeft. De essentie der dingen laat zich niet in woorden kennen. Ik weet ook niet waarom ik dit om drie uur ’s nachts in een hotelkamer in Eindhoven allemaal opschrijf, maar ik weet wel dat ook deze gedachten zouden zijn verdwenen, als ik ze niet in woorden had gevangen.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.