Vrouwelijk

‘Je moet meer je vrouwelijke energie aanwenden’, zei een collega tegen mij, toen we tijdens de lunch in het bedrijfsrestaurant zaten. Hij at een pannenkoek met stroop, ik zat aan de soep. Misschien lag het aan de eetgeluiden die ik maakte. Sommige mensen kunnen daar niet goed tegen. Of misschien was het het tempo waarin ik tegelijk met de soep mijn boterhammen met kaas naar binnen werkte. ‘Wat bedoel je?’, vroeg ik met volle mond.
Hij legde zijn vork even neer, om het antwoord zorgvuldig te kunnen formuleren. ‘In alles wat je uitstraalt, zit ongeduld’, zei hij, ‘jij wilt altijd iets doen.’ Hij pakte zijn vork weer op en sneed zijn pannenkoek zorgvuldig in kleine stukjes, voor hij verder ging: ‘Soms is het beter om niet-te-doen.’ Hij keek mij aan, om te zien of ik het begreep.
Ik knikte, want dat ongeduld herkende ik wel van mijzelf. Ik wachtte af wat hij nog meer zou zeggen, terwijl ik alvast mijn beker yoghurt openmaakte. Hij nam een klein hapje en pas toen sprak hij verder: ‘Vrouwelijke energie zit in het hier en nu. Jij bent altijd daar en straks.’ Hij praatte zo langzaam dat ik het wel even nodig vond om op mijn telefoon te kijken hoe laat mijn volgende afspraak was. ‘Mannen rennen de steppe op en gaan op jacht. Vrouwen kijken om zich heen en verzamelen kruiden, bessen en hout voor op het vuur.’
Ik dronk mijn vruchtensap op en was klaar met de lunch. Hij had nog een halve pannenkoek. Ik kon met goed fatsoen niet weg. Alle tijd om mijn vrouwelijke energie aan te wenden. Ik leunde achterover en nam de omgeving eens goed in mij op. We waren nog de enigen in het restaurant. ‘Ik maak geen plannen meer’, zei hij, ‘ik kijk steeds wat de beste eerstvolgende stap is, en dan kijk ik weer opnieuw.’ Als dit zo doorging, sloeg dit gesprek nog een gat in de dag. Wat was nu mijn eerstvolgende stap?
Ik haalde plotseling mijn telefoon uit mijn binnenzak alsof die was gaan trillen. ‘Sorry, ik moet deze even opnemen’, zei ik en ruimde in één moeite door ook maar even mijn dienblad op, terwijl ik met de telefoon aan het oor het restaurant uitliep. Allemaal vrouwelijke energie, maar een vrouw heeft soms nare trekjes.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.