Spindoctor

Ging gisteren naar een lezing van Jack de Vries. Beter bekend als ‘Jek het Lek’, de beroemdste spindoctor van Nederland. Hij gaf Jan-Peter Balkenende in 2006 de sound-bites om Wouter Bos te vloeren en opnieuw premier van Nederland te worden. Later werd hij staatssecretaris van Defensie, ging vreemd met een adjudant en toen was zijn politieke carriere voorbij. Nu is hij directeur bij het PR-bureau Hill+Knowlton en geeft hij lezingen.
Ik heb hem ooit eerder in levende lijve gezien. Dat was bij een verkiezingsbijeenkomst van het CDA in Limburg. Het waren provinciale verkiezingen en premier Jan-Peter Balkenende en minister Camiel Eurlings kwamen ter aanmoediging. Jack de Vries stond achter in de zaal, mager en lang, met zijn scherpe profiel als van een stripheld, in zijn strakke streepjespak, één hand in zijn zak, wat losjes tegen een pilaar geleund. Terwijl de zaal joelde en applaudisseerde keek hij koeltjes toe, terwijl hij af en toe even op zijn mobiele telefoon keek.
Er zijn vast mensen die een hekel hebben aan Jack, maar er zijn er meer die hem bewonderen. Hij was min of meer de eerste die openlijk spindoctor was. Hij sprak vrijmoedig over zijn vak. Over taal als frame, over timing en manipulatie, over betekenisgeving, houding en effect. Veel later kwam de Deense serie Borgen met een spindoctor als held, die regeringen overeind hield en het all-in-the-game gevecht leverde met de media. Die serie is populair bij veel voorlichters en journalisten. Maar voor mij was Jack de Vries de eerste die uit de coulissen stapte en liet zien wat je met communicatie kon doen.
Onze democratie is een mediacratie geworden. We leven in een arena van meningsvorming, waarin iedereen een eigen podium heeft. Om in die arena overeind te blijven doe je aan stakeholdermanagement, houd je de key-opinion leaders in de gaten, ben je steeds bezig met monitoring en issue-tracking, met personal branding en kernboodschappen. Het is meer dan ooit zichtbaar dat legitimiteit en gezag niet vanzelfsprekend is. Dan heb je mensen als Jack de Vries nodig, die je bij de hand nemen. Hij heeft werk genoeg.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.