Studeren

Zaterdagochtend stond ik al om vijf uur naast mijn bed. Ik word altijd rond die tijd wakker en meestal slaap ik dan nog wel weer in, maar gisteren niet. Ik herhaalde steeds voor mezelf wat ik dit weekend allemaal nog moest doen en hoe dat dan moest. Het was namelijk een vol weekend met allerlei verplichtingen en ik had ook nog achterstallig werk. Hoe langer ik erover nadacht, hoe logischer het was om dan maar op te staan en de stilte van de zaterdagochtend te benutten. Zo zat ik gisteren om vijf uur al aan de thee aan de keukentafel en zag ik het langzaam licht worden boven de Buitenkans.
Voor me lag het manuscript van het nieuwe boek van Betteke van Ruler over Strategisch Communicatiebeleid. Een maand geleden had ik Betteke aangeboden om proef te lezen en nu moest het er dan maar van komen. Het was lang geleden dat ik een studieboek van A tot Z heb gelezen. Het bracht me helemaal in de sfeer van mijn studententijd: hoe je op de dag van het tentamen vroeg opstond en nog snel een paar hoofdstukken doornam. Ook toen zag ik het vaak licht worden, maar dan boven het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Mijn studentenkamer zat aan de voorkant van het pand en de grote dieselbussen lieten de ramen trillen. In Almere, in de Buitenkans, hoorde ik dankzij de zuidoosten wind alleen het zachte ruisen van de A6. Verder klepperde om zes uur de brievenbus toen de krant naar binnenviel. Dat was alles.
Het lukte me, beter dan toen, om het boek systematisch tot me te nemen. Ik schreef mijn commentaar op geeltjes en plakte ze erbij. Tot acht uur zou ik met het boek bezig zijn, want op dat uur ging de supermarkt open en kon ik het ontbijt gaan halen. Ook dat was een overeenkomst met mijn studententijd: er was weer eens niets in huis.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.