Stoel

Elke meubelontwerper is op de design-academie begonnen met een stoel. Er zijn miljoenen varianten op dit meubelstuk. Beroemde stoelen, zoals de rechttoe-rechtaan stoel van Rietveld of de geknoopte stoel van Wanders waar je alleen maar naar moet kijken. Je zou zeggen dat het belangrijkste van een stoel is dat die goed zit, maar dat is niet zo. Het gaat de ontwerpers in de eerste plaats om het concept.
Daar staan ze niet alleen in. Ook in de Horeca kijken ze er heel anders tegen aan. Je hebt stoelen waarop je het niet langer mag volhouden dan een kwartier (Snackbar), een uur (Eetcafé) of een hele avond (Restaurant). Dus als je niet zo lekker zit in een etablissement, dan is dat niet omdat ze de verkeerde stoelen hebben, maar omdat de uitbater wil dat je op tijd plaatsmaakt voor nieuwe eters.
In onze woonkamer gelden andere wetten. Ik heb al een tijd geen stoel meer waarin ik tijdens het lezen even prettig in slaap kan vallen. Ik verlang regelmatig terug naar de twee superfauteuils die we ooit in Limburg hadden. Het waren stoelen waarvan we er hoogstens één in ons nieuwe huis konden zetten.
Sindsdien ben ik op zoek naar een vergelijkbare stoel, met grote oren, hoog genoeg om je hoofd te laten rusten en breed genoeg om je in op te krullen. Het kopen van een stoel is echter een hachelijke zaak. Als je langs de etalages hebt geslenterd en eindelijk even kunt gaan zitten, is elke stoel prettig.
Ik heb behoefte aan een winkel waar je een uur in een stoel kunt blijven zitten, om te bezien of er geen delen van je lichaam bekneld of verkrampt raken, of liever nog waar je de gelegenheid krijgt even onbekommerd in slaap te vallen. Het is wachten op een meubelontwerper die een stoel bedenkt, waarin iedereen gegarandeerd in slaap valt.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.