Interesse

Als ik vertel dat ik voor de gemeente Almere werk, dan roept de ander vrijwel altijd: ‘Voor Annemarie Jorritsma!’. Onze burgermoeder staat met stip op nummer 1 van de associaties die mensen hebben met Almere. Maar verder weten ze vaak niet zoveel. En dat geldt ook voor de inwoners van Almere zelf.
Toen ik nog in Nuth woonde, een kleine gemeente in Zuid-Limburg met zo’n 15.000 zielen, wist ik niet eens hoe de burgemeester heette. Ik woonde er. Dat was alles. Pas toen ik in het bestuur van de voetbalclub kwam, kreeg de gemeente een rol in mijn leven. Maar ik weet nog dat iemand mij moest uitleggen dat de gemeentesecretaris de hoogste functie was. En die van Nuth bleek de broer van het bestuurslid dat we net hadden weggestemd.
Ik had ook geen flauw idee wat de heikele onderwerpen waren die de gemeente Nuth in de greep hielden. Het weekblad ‘Nuth en omstreken’ ging ongelezen de kattenbak in, en in ‘Dagblad de Limburger’ kwam onze gemeente nauwelijks voor. Ik ging wel stemmen, maar ik wist niet waar de lokale afdeling van mijn partij voor stond en ik zag pas in het stemhokje wie de lijsttrekker was.
Deze tijd van mijn leven gebruik ik als referentiekader om de verwachtingen te managen als we het zoveelste persbericht versturen. Ook in Almere zullen er duizenden mensen zijn die alleen aan de gemeente denken als ze belasting betalen, een paspoort halen en eens in de vier jaar een rood vakje invullen. Verder is het net zoiets als het waterleidingbedrijf en de energiemaatschappij. Het moet er zijn en het moet het doen.
Bescheidenheid past ons, ook al maken we ons elke dag druk over grote onderwerpen als infrastructuur, sociale huisvesting, jeugdwerkloosheid of ondernemingsklimaat, en ook al ‘doen we het allemaal voor de burger’. De burger zelf is druk met zijn eigen leven. Hij heeft geen tijd om elke dag juichend of klagend op de publieke tribune te gaan zitten. Over zes weken zal deze burger netjes stemmen en daarna moeten hem niet te veel meer lastig vallen. Aan het werk!

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.