Keuze

Secretaresse, communicatieadviseur, planoloog, bode, wethouder, landmeter, programmeur, vuilnisman, baliemedewerker, klantmanager. Als ik alle beroepen wil noemen die alleen al bij de gemeente te vinden zijn, ben ik zomaar niet klaar. Daar komt nog een waslijst van unieke beroepen bij als ik het aan de lezers van deze blog zou vragen. Van verpleegkundige tot bollenkweker, van meubelmaker tot natuurkundeleraar, van gevangenenbewaarder tot projectontwikkelaar.
Toen ik zeventien was en een opleiding moest kiezen, had ik daar allemaal geen flauw benul van. Er waren toen maar twee beroepen: boer en geen-boer. Ik ging in Groningen pedagogiek studeren omdat het leukste meisje van de klas dat ook ging doen. Veel verder ging mijn motivatie niet.
Ook in het grote lokaal van het Echnatoncollege aan de Zwolleweg in Almere, gingen weinig handen omhoog toen ons werd gevraagd of we nog deden waarvoor we geleerd hadden. ‘Zie je nu wel’, zei de organisator, ‘daarom is het zo belangrijk dat we dit doen.’ Dat was gisteren bij de informatieavond over de grote happening ‘almere on stage’.
Op dinsdagmiddag 18 februari staan we met ruim 200 beroepsbeoefenaren in de topsporthal van Almere Poort en komen er bijna 1300 VMBO-leerlingen van acht scholen uit Almere zich oriënteren op de beroepen die we vertegenwoordigen. De veertien- en vijftienjarigen zullen goed voorbereid zijn. Ze hebben een eigen visitekaartje gemaakt, ze hebben geleerd zich netjes voor te stellen en ze hebben een lijstje vragen klaar. Als er een ‘match’ is, kunnen ze drie weken later (6 maart) een paar uur op bezoek komen bij het bedrijf naar keuze en kennismaken met de praktijk.
Als het even kan moeten we met een attribuut of kledingstuk ons herkenbaar maken op die grote beursvloer. Een fietsenmaker mag een fiets meenemen, een trimsalon een hond en de politieman hoeft natuurlijk alleen maar zijn uniform aan te doen. Wat moet ik als communicatieman? Ik heb nog een geel hesje met ‘Voorlichter’ erop. Dat zou wat kunnen zijn. Of misschien moet ik me inpakken in krantenpapier.
Wie trots is op zijn vak, zoals ik, moet dat daar laten zien. Ze hebben nog lang niet alle beroepen. Of je nu boekhouder bent of makelaar, schade-expert of autoverkoper, gun die jongeren een kijkje in jouw keuken, zodat ze weten wat ze kiezen. Het zou jammer zijn als het mooiste meisje van de klas je opleidingskeuze gaat bepalen. Google maar even op Almere on stage.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.