Enquete

Ik maak mijn mailbox helemaal leeg en dan kom ik de enquête weer tegen die ik steeds had overgeslagen. Er zit vast ergens een student al een tijdje op te wachten, dus ik besluit hem maar eens in te vullen. Deze enquête gaat over hoe blij ik ben met mijn werk en of ik op zoek ben naar een andere baan. Het zijn stellingen met helemaal mee oneens, mee oneens, neutraal, mee eens, helemaal mee eens.
Een enquête mag niet te lang duren. Ik heb maximaal vijf minuten over voor het goede doel. Enquêtes die aankondigen langer te duren, gooi ik onmiddellijk weg. Niet dat je er dan vanaf bent. Er is één enquête die me al een een paar maanden stalkt. Gisteren met de dringende oproep: ‘Mijnheer van Vilsteren, u heeft nog niet gereageerd! Het kan nog vóór 30 april.’ Hoe persoonlijk dat ook lijkt, een kind ziet dat het van een computer komt. Ik vind het onbeleefd om zo met naam en toenaam aan te dringen. Daar wordt de enquête ook niet anoniemer op.
Dankzij internet is het tegenwoordig een fluitje van een cent om iedereen het hemd van het lijf te vragen. Ik herinner me nog de eerste massale enquete die ik zelf, zo’n dertig jaar geleden, deed. In het Centrum voor Onderwijsonderzoek in Groningen lagen duizenden enveloppen in de gang en daar stopte ik dan één voor één de enquêteformulieren in, met – niet vergeten! – een retourenvelop erbij. Toen was ik blij met een respons van 30%. Er was ook geen geld om een herinnering te sturen.
Als student hield ik ooit interviews namens het NIPO. Dan belde ik bij willekeurige mensen aan en vroeg ik welk merk fornuis ze hadden en hoeveel koffie ze per dag dronken. Het waren lange vragenlijsten en de meeste mensen hadden er geen zin in. Maar je kreeg betaald per interview. Dus op een goed moment ben ik die enquêtes zelf maar gaan invullen. Die fraude is niet meer mogelijk. Dankzij de online enquête is wetenschappelijk onderzoek een stuk betrouwbaarder geworden. Kies maar: helemaal mee oneens, mee oneens, neutraal, mee eens, helemaal mee eens.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.