Bekeuring

En dan toch nog onverwacht ligt daar de bekeuring uit Frankrijk op de mat. In ruim drie maanden na de verkeersovertreding, hebben de formaliteiten de hele route afgelegd tussen het Centre d’encaissement des amendes in Rennes en de Stripheldenbuurt in Almere. De inhoud van de enveloppe bestaat uit een Kennisgeving van de Overtreding, een Betalingshandleiding en een Formulier Verzoek tot Ontheffing.
In januari op weg naar de wintersport, reed ik, aldus de Kennisgeving van de Overtreding, op de snelweg richting Nancy 140 kilometer per uur waar maar 130 was toegestaan. Gecorrigeerd reed ik 3 kilometer te hard, zegt de Franse autoriteit met enige coulance, en dat kost 45 euro.
We hadden de flitspaal wel gezien, maar ons daar niet veel van aangetrokken. Er kwam toch geen Franse bon de grens over. Tenminste vroeger niet. Inmiddels is er een verdrag en is het administratieve proces tussen Frankrijk en Nederland gestroomlijnd.
De Fransen maken een foto en die komt terecht op het bureau van een ambtenaar, die op zijn computer plaats, tijdstip, snelheid en het Nederlandse kenteken intikt. Via servers en dataverbindingen verstrekt een Nederlandse collega conform het verdrag de bijbehorende adresgegevens. De Fransen maken het proces-verbaal op en vertalen het in formeel Nederlands. Ik lees zinnen als ‘de betaling heeft de erkenning van de overtreding ten gevolge’ en ‘hoe elke betwisting over de datum van de betaling te voorkomen.’
De formulieren gaan in een Franse staatsenvelop met een poststempel uit Parijs. In de linkerbovenhoek staat het rijkslogo van de République Française met de kop van Jeanne d’Arc en de tekst: Liberté, Égalité, Fraternité. En zo valt de bekeuring ten slotte bij mij in de bus. Ondertussen is ook nog een website ingericht waar ik volgens de Betalingshandleiding mijn unieke veertiencijferige code kan intikken, zodat ik met een creditcard mijn boete kan betalen.
En dat allemaal voor 45 euro!
Het is van een vlekkeloze administratieve schoonheid. Ik overweeg dan ook geen moment om het Formulier Verzoek tot Ontheffing te gebruiken. Hier herkent de ene ambtenaar het vakmanschap van de ander. Ik betaal onmiddellijk, met een warm gevoel van grensoverschrijdende solidariteit.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.