Presentatie

Vandaag moet ik een presentatie geven. Ik heb er nog weinig over kunnen nadenken. Wel heb ik een filmpje van twee minuten dat ik kan laten zien. Maar verder heb ik nog niets. En de tijd begint te dringen.
Een goede presentatie staat of valt met de voorbereiding. Dat zou ik toch moeten weten. Daar heb ik ooit, in een vorig leven, een cursus over gemaakt bij de Open Universiteit met de titel Publiekgericht schrijven en spreken.
Daarin schreef ik dat je begint met een analyse van de spreeksituatie. Die bestaat uit vijf vragen: wanneer, voor wie, hoelang, waarover en waarom. Als je die hebt beantwoordt, maak je een spreekplan. Dat is niet meer dan een lijst onderwerpen in een goede volgorde. Van dat spreekplan maak je een draaiboek door teksten, beelden, metaforen bij elk onderwerp te bedenken. Met dat draaiboek oefen je een paar keer en dan ben je er klaar voor.
Ik heb dat allemaal nog niet gedaan. Het kan misschien nog, want vanmiddag om half vier ben ik pas aan de beurt. Handicap is wel dat ik tot die tijd luister naar de presentaties van anderen. Oefenen zit er in ieder geval niet meer in en ook een draaiboek niet, maar een analyse en een spreekplan zijn nog mogelijk. In zo’n noodsituatie maak ik meestal een mindmap met het spreekdoel in het midden en een waaier van onderwerpen er omheen. Bij elke onderwerp zet ik dan nog een paar kernwoorden.
Ik kan het iedereen afraden om zo aan een presentatie te beginnen. De kans is groot dat je maar wat staat te kakelen met veel hak en tak, kant noch wal en kop noch staart. In de cursus schreef ik destijds: ‘het is een grove belediging voor het publiek als je het toespreekt zonder enige voorbereiding.’
Wat in zo’n situatie helpt is dat je er een beetje netjes uitziet. Daarom ben ik gisteren wel even snel naar de kapper gegaan.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.