Trouwzaal

We zitten met twintig man in de trouwzaal van het stadhuis. Dat is heilige grond en verboden terrein voor vergaderingen van ambtenaren, maar dit keer maken we een uitzondering. De directie heeft het team organisatieontwikkeling en de Ondernemeningsraad uitgenodigd voor een organisatieopstelling. Onder begeleiding van een coach doen we onderzoek naar de verhouding tussen onze systeemwereld (van wetten, regels en procedures) en de leefwereld (van hoop, geloof en liefde). Wie wel eens in een familieopstelling heeft gestaan, weet waar ik het over heb. Alle andere lezers haken nu misschien af.
Dit gebeurt er: ik representeer de systeemwereld en mijn collega representeert de leefwereld. We spreken niet, maar leven ons in en stellen ons in de ruimte op zoals we ons ten opzichte van elkaar verhouden. Dicht bij elkaar of juist op gepaste afstand, tegenover elkaar of naast elkaar. Meteen voel je de emotie die daarbij hoort: afwijzing, verdriet, onmacht of juist vertrouwen, aandacht en verbinding. Dat is de essentie van deze methodiek. We staan in de ruimte, leven ons in in onze positie en we voelen wat er gebeurt.
Waarom is mijn collega boos en waarom voel ik mij miskent? Waarom voel ik afstand en waar komt het verlangen van de ander vandaan? Diep in ons zit de ballast van ons verleden. Onbewust spelen we elke dag ons eigen thema, dat boos of verdrietig is, verbonden of eenzaam. Dat thema van ons leven nemen we mee naar ons werk en er is maar een kleine aanleiding nodig om de emotie op te roepen. En de emoties versterken elkaar. Als ik me miskend voel, word ik arrogant en afstandelijk, waardoor de ander nog bozer wordt en mij nog meer miskent. Van luisteren, begrip en samenwerking komt het dan niet meer. Dat inzicht maakt het mogelijk iets op te lossen.
En dat is wat er gebeurt in de trouwzaal van het stadhuis. Op het pluche van de vergulde stoelen in de droge akoestiek van de gecapitonneerde muren, creëren we een veilige omgeving om te ontdekken hoe ons verleden ons belast en hoe emoties ons drijven. We onderzoeken en herstellen de verstoorde verhouding. Daarvoor is een trouwzaal een passende omgeving.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.