Fietsen

Ik las ooit een zelfhulpboek van Emiel Ratelband. Ik weet niet meer hoe het heet. Het is misschien wel tien jaar geleden dat ik het boek ergens bij iemand in een boekenkast zag staan (ja, zo precies weet ik het nog), en er een paar pagina’s in las. Het enige advies wat ik van de Tjakka-goeroe heb onthouden was van een verbluffende eenvoud: ‘Ga fietsen!’
De essentie van dit advies is: ga iets doen wat je normaal niet zou doen. Doorbreek het patroon van je dagelijks leven, zodat je de kans krijgt nieuwe ervaringen op te doen, de wereld anders te bekijken, tot nieuwe inzichten te komen.
Er zijn eindeloos veel varianten op te bedenken met hetzelfde effect: Ga op reis! Ga deltavliegen! Verhuis! Verander van baan! Krijg een kind! Enzovoort. Het advies te gaan fietsen is verreweg het goedkoopst. Als je tenminste een fiets hebt. Je kunt natuurlijk ook nog gaan wandelen.
Emiel Ratelband is van de NLP-school. NLP staat voor neuro-linguïstisch programmeren. De theorie is dat je gedurende je leven vaste patronen van denken en voelen ontwikkelt. Je programmeert jezelf. Dat is handig, want hoe meer je automatiseert hoe meer tijd je overhoudt.
Maar deze programma’s kunnen je ook in de weg zitten. Vooral als ze gaan over waarden en normen, overtuigingen en vooroordelen, gevoelens van angst, verdriet en woede. Een NLP-coach gebruikt vooral de taal om die programma’s te veranderen. Vandaar de term linguïstisch.
Tot zover de theorie. Als je geen zin hebt om je te laten herprogrammeren door een NLP-coach, dan is dit het beste advies: Ga fietsen!
Dus dat ga ik deze week doen. Van Almere, steeds verder naar het noorden, tot de zee me tegenhoudt. En dan weer terug.

Dit bericht is geplaatst in schrijven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.