Code

Wat is de overeenkomst tussen Onderwijs en Paradijs? Het zijn blogtitels en ze eindigen allebei op ‘js’. Beide blogs waren niet langer zichtbaar op de site en het was onduidelijk waarom dat zo was. Willem, mijn webbouwer die ik niet genoeg kan prijzen voor zijn kennis en belangeloze inzet, had zich daar maandagavond het hoofd over gebroken. Hij had aan alle mogelijke knoppen gezeten om het euvel te verhelpen met als gevolg dat de website er de volgende dag helemaal uit lag.
Het was voor het eerst in deze blogreeks, dat niet de luiheid van de schrijver, maar de techniek een publicatie in de weg stond. Paniek! was de titel van de email, die ik naar Willem stuurde. En Nog Meer Paniek! was de titel van de tweede mail, toen ik nergens meer bij kon. Het was een ervaring zoals wanneer de auto niet start, de wasmachine het begeeft, of de televisie op zwart blijft. Ik probeer nog wel even wat. Maar veel verder dan stekker erin en eruit, kom ik niet.
Wat ik nog wel begrijp is dat alles wat op internet gebeurt, is gebaseerd op computertaal. Het begint met nullen en enen, die je kunt omzetten in codes en commando’s, die je kunt combineren tot routines en procedures, die je kunt samenvatten tot scripts, die dan samen het programma vormen. Diep in die eindeloze schema’s van verbanden, referenties en verwijzingen, is één teken genoeg om dat radarwerk tot staan te brengen.
Zo blijkt dat een blogtitel niet mag eindigen op ‘js’, zoals in Onderwijs of Paradijs, want de combinatie ‘js’ is ook de afkorting van Javascript. En dan zijn de rapen gaar, zo legde Willem mij uit. Verder nam hij niet de moeite te vertellen hoe hij het heeft verholpen, maar de code is gekraakt en alles werkt weer.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.