Overbelast

Ik had me voorgenomen zondagmiddag 1 maart mijn aangifte inkomstenbelasting te doen. Met een pot koffie en een paar gevulde koeken was ik er helemaal klaar voor. Ik verzamelde al mijn papieren en tikte opgewekt belastingdienst.nl in op mijn Ipad. Op het lege scherm verscheen de mededeling dat de server onbereikbaar was. Ik keek op Twitter om te zien wat er aan de hand was. Een woordvoerder verklaarde dat de site plat lag omdat er maximaal ‘enkele tienduizenden’ tegelijkertijd op kunnen.
Dan wordt de rekenmeester in mij wakker. De belastingdienst had bedacht dat iedereen tussen 1 maart en 1 mei zijn aangifte kan doen. Er zijn in Nederland 6,5 miljoen mensen die inkomstenbelasting moeten betalen. Van 1 maart tot en met 30 april hebben we daar precies 61 dagen voor. Dat betekent dat er elke dag gemiddeld 106.500 mensen aangifte zullen doen.
Stel dat ieder van ons acht uur slaap nodig heeft en precies twee uur over zijn aangifte doet, dan zijn er elk uur van de dag gemiddeld 13.312 mensen ingelogd. Ach, denkt de belastingdienst, we kunnen enkele tienduizenden mensen tegelijk aan, dus wat is het probleem?
Het probleem is dat mensen die een inkomen hebben, overdag moeten werken! Dus laten we van de beschikbare tijd in de week eens 40 uur aftrekken. In een week zijn er dan nog maar 72 uur over. In elke week moeten gemiddeld (7 x 106.500 =) 745.500 mensen inloggen. Als ze allemaal twee uur over hun aangifte doen, dan zijn er de hele week elk uur gemiddeld 20.708 mensen online.
Gemiddeld! Daar heeft de dienst de capaciteit van haar site op afgestemd. ‘Enkele tienduizenden’ is het gemiddelde. Je kunt er dan op rekenen dat dat gemiddelde dik wordt overschreden na acht uur ’s avonds en op de zondagmiddag met pieken tot ver boven de 100.000. Ik zou er maar gauw een paar servers bijzetten of geef mensen korting die hun aangifte ’s nachts willen doen.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.