X

Ik zie het cultboek Generatie X van Douglas Coupland in de boekenkast staan en ik weet alleen nog dat het gaat over verveling, materialisme en nihilisme. Ik pak het in mijn hand en lees de achterflap. Ik kreeg het boek meer dan twintig jaar geleden van een vriend. Sindsdien weet ik dat ik bij generatie X hoor. Daarvoor had ik er nog nooit van gehoord.
Generatie X is de generatie geboren tussen 1960 en 1980. Een generatie die te jong was om de emancipatie van de jaren zestig en zeventig zelf mee te maken en alleen maar hoefde te leren omgaan met de verworvenheden daarvan. Toen ze oud genoeg was om de wereld te begrijpen, werd ze geconfronteerd met de economisch crisis van de jaren tachtig; er waren geen banen meer en zeker geen banen waarvoor je gestudeerd had. Generatie X was daarom ook Generatie Nix, een generatie zonder perspectief in de staart van de koude oorlog met demonstraties tegen kernwapens en aan de vooravond van het informatietijdperk waar we ons nog geen voorstelling van konden maken.
Mijn generatie had geen grote idealen en was over het algemeen somber over de aard van de mens en de toekomst van de wereld. In die periode kreeg ook het woord doemdenken betekenis. Er hoort een beeld bij van jongeren in het zwart, luisterend naar New-Wave muziek. Ik herinner me een studiegenoot die alleen maar zwarte kleren had. Als je bij Generatie X hoorde, keek je neer op de vrolijke Babyboomgeneratie die eraan vooraf ging en keek je met argusogen naar de opportunistische Generatie Y die erna kwam.
De scheidslijnen tussen de generaties is natuurlijk kunstmatig. Het helpt sociologen misschien de wereld te ordenen, maar het zegt weinig over het individu. Mijn leeftijdgenoten en ik delen een geschiedenis, maar ieder heeft een uniek levensverhaal. Nu we allemaal rond de vijftig zijn, weten we dat er factoren zijn die je levensloop meer bepalen dan de generatie waartoe je behoort. Ik zet het boek van Douglas Coupland terug in de kast. Geen zin om er ook maar een letter in te lezen. Misschien is dat wel typisch voor generatie X.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.