Wandeling

Het is zondagochtend koud en winderig op de Esplanade. De brandweer is er net bezig met een oefening. Er staat een duiker klaar om het Weerwater in te duiken. Om tien uur verzamelt zich een groepje mensen bij de Schouwburg Almere voor een wandeling. Initiatiefnemer is Joost van den Donk, ondernemer, consultant, dwarsdenker en kandidaat Statenlid voor de Partij van de Arbeid in Flevoland. Via Facebook nodigt hij elke zondag al zijn vijfhonderd vrienden uit om een rondje om het Weerwater te lopen en te praten over leven en werken. Vandaag zijn er acht. Vijf mannen en drie vrouwen.
Joost geeft ons aan het begin van de wandeling vier vragen mee: wie ben je, wat doe je, wat wil je, wat heb je nodig. We zetten er samen stevig de pas in om op te warmen. Ik ben blij dat ik een muts op heb. Halverwege komt iemand naast me lopen die zich voorstelt als ambassadeur van Het Clubhuis. Dat is een zelfsturende gemeenschap, die mensen met een psychiatrisch verleden wil helpen re├»ntegreren in de samenleving. Doel is voor ieder een reguliere baan te vinden bij een gewone werkgever. In Amsterdam is al zo’n Clubhuis dat daar goed in slaagt, zo krijg ik te horen, in Almere is dat nog in opbouw.
Mijn gesprekspartner zet me aan het denken hoe ik iets voor de mensen van Het Clubhuis kan betekenen. De gemeente zal de komende jaren ook tientallen mensen in dienst moeten nemen met een arbeidshandicap, maar wat daar voor nodig is en hoe dat het beste past, weten we nog niet. Het Clubhuis biedt in ieder geval een ingang.
Volgende week zondag is er weer zo’n wandeling. Joost vroeg of ik er een beetje reclame voor wilde maken. Bij deze: Laat je eens verrassen. Loop met onbekende mensen een rondje Weerwater. Elke zondagochtend om tien uur op de Esplanade. Het kost niets en je komt nog eens iemand tegen.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.