Regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat. Toen ik dit ouderwetse driemanschap in mijn dienstplan wilde zetten, werd ik uitgelachen. Dat was natuurlijk niet in de geest van het ondernemende en avontuurlijke Almere. In deze stad moeten alle patronen worden doorbroken. Elke dag draait het hier om experimenten, idealen en vooruitgang.
Toch is dat maar de helft van het verhaal. Juist in de polder is de vooruitgang gebaseerd op rust, reinheid en regelmaat. Met de kop in de wind en met de voeten in de klei, is het idee alleen niet genoeg. Uiteindelijk moeten de sloten wel gegraven worden, soms tot de blaren in je handen staan.
Rust staat voor de concentratie die daarvoor nodig is. Als je veel te doen hebt kan alleen rust je redden. Alles stap voor stap, alles één voor één. En als je in paniek raakt, moet je er even bij gaan zitten.
Reinheid gaat over de zuiverheid van de intentie. Er is geen twijfel over wat er bereikt moet worden. Het staat ook voor de hygiene van de organisatie. Uitgelijnde processen, duidelijke afspraken en samen de oogst vieren.
Maar regelmaat is de moeder van het succes. Elke dag zoek ik weer naar het oerritme van mijn jeugd: zeven uur ontbijt, om half acht de overall aan. Om half tien koffie. Om twaalf uur: middageten en de ogen even dicht. Om drie uur komt de thee. Stoppen om zes uur. Zo vijf dagen in de week. In de zomer zes. Dat is het basisritme van het landbouwbedrijf waar ik ben geboren.
Rust is eenvoudig, reinheid soms ingewikkeld, maar regelmaat is de uitdaging. Als ik er in slaag te leven in het oerritme van mijn jeugd dan ben ik op mijn best. Dan is het lichaam in balans, de productiviteit het hoogst en, niet onbelangrijk, de stoelgang voortreffelijk.
Zo kwam de polder tot stand.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.