Poldertuin

Nog nooit, zelfs niet met een vliegtuig, ben ik over het kunstwerk Poldergarden of Love and Fire van Daniel Libeskind gevlogen. Toch schijn je vanuit de lucht de geometrische vormen het beste te kunnen zien. ‘Als een schriftteken’, lees ik ergens op internet, waarop je ook de luchtfoto kunt bewonderen. Maar de kaart is niet het gebied.
Voor mijn stukje in Almere Lifestyle rijd ik op zondagmiddag naar de Pampushavenweg, aan de rand van Pampushout. Het kunstwerk ligt niet op een route van A naar B, zelfs niet aan een uitgezet wandelpad. Ergens bij dijk en windmolens, ligt het in de meest dode hoek van de stad.
Ik kom een fietser tegen en op de kleine parkeerplaats staat één andere auto, maar de bestuurder daarvan wacht op iemand en kijkt niet naar het kunstwerk. En toch is Libeskind een beroemde architect. Bekend van het Joodse Museum in Berlijn en nog grootser: de Freedom Tower op Ground Zero in New York.
Maar hier midden tussen de bladerloze bomen lijkt zijn Poldergarden of Love and Fire een begraafplaats zonder bloemen. De aluminium grafstenen staan wat scheef in een langgerekte compositie bij elkaar op een breed pad van zwart grind, dat groen is van het onkruid. Dat pad kruist met twee sloten, die ook weer met elkaar kruisen. En verderop ligt nog een derde sloot, verbonden met de compositie door een wandelpad dat alle sloten kruist.
Als argeloze toeschouwer zul je niet bedenken dat die poldersloten bij het kunstwerk horen. Er lopen vijf strakke lijnen door het landschap, dat zelf ook alleen uit strakke lijnen bestaat. Maar dat zie je alleen vanuit de lucht.
En ik sta op de grond. Op deze grijze zondagmiddag in februari loop ik door het natte lange gras om het kunstwerk heen. Het is niet gemarkeerd of onderhouden. Er staat geen bord met uitleg of een biografie van de kunstenaar. Er stopt nog een tweede auto op de parkeerplaats en ik zie dezelfde fietser weer langsrijden. Dit is een verwaarloosde poldertuin. Ik zie vuur noch liefde.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.