Organisatieontwikkeling

Deze week organiseren we met een groep collega’s van de gemeente Almere een atelierweek. Van dinsdag tot donderdag zitten we zes keer een halve dag bijeen op de tweede etage van de oude bibliotheek naast het stadhuis. Elk dagdeel spreken we met een andere groep van twintig tot dertig collega’s over de gemeentelijke organisatie van de toekomst.
Onze organisatie is in beweging zoals dat heet, en in plaats van een duur adviesbureau in te huren om ons de weg te wijzen, doen we het denkwerk zelf. We zijn ervan overtuigd dat we zelf het beste weten hoe we ons werk beter kunnen organiseren.
Elk dagdeel noemen we een atelier. Dat betekent dat we creatief mogen zijn. We laten ons inspireren door collega’s die op hun afdeling al iets nieuws hebben bedacht, of iets meer weten dan een ander. We wisselen presentaties af met werkvormen, waarbij we borden beplakken, flipovers volschrijven en in groepjes ideeën doordenken.
De diepte zoeken, bruggen slaan, spiegelen, lessen leren, dat is het jargon deze dagen. Langs de wand staan twee prikborden, bestemd als klaagmuur en wensput voor alles wat ons verder nog te binnen schiet. En op de grote tafel staan drie grote spaarvarkens, waarin collega’s ideeën voor bezuinigingen kunnen achterlaten.
Aan het eind van elke dag maakt het projectteam de balans op. We delen de belangrijkste bevindingen en benoemen de rode draden. We leggen alles vast en we hebben schrijvers die er een verhaal van maken. Aan het eind van deze week hebben meer dan honderdtwintig collega’s hun kennis gedeeld en meegepraat over hoe de organisatie kan mee bewegen met de hartslag van de stad. Zo doen we dat in Almere. Dingen mogelijk maken. Met de nodige lef en ambitie.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.