Onlosmakelijk

Alles wat je met liefde maakt, heeft kwaliteit. Een collega deed deze uitspraak toen hij het had over het particulier opdrachtgeverschap dat de gemeente Almere mogelijk maakt met het programma ‘Ik bouw mijn huis in Almere’. Al een paar duizend mensen hebben de afgelopen jaren in Almere hun eigen huis gebouwd. Met passie en volharding is zo een diversiteit in woningbouw ontstaan met een hoge kwaliteit.
Zijn uitspraak raakte bij mij een gevoelige snaar. Meer dan dertig jaar geleden las ik het boek Zen en de kunst van het motoronderhoud van Robert Pirsig. Het was een cultboek uit de jaren zeventig en in de jaren tachtig nog steeds een hit (althans bij zweverige wat linksige types zoals ik). De liefde voor de motor en de volledige aandacht die de hoofdpersoon wijdt aan het onderhoud, leidt tot een pagina’s lange uiteenzetting over kwaliteit.
Ik heb het boek vrijwel in één dag in één adem uitgelezen, en toen ik na die dag mijn doorrookte studentenkamer uitkwam, was mijn beeld van de wereld veranderd. Kwaliteit en liefde had ik tot op dat moment niet aan elkaar verbonden. Daarna waren ze onlosmakelijk.
De essentie is dat alleen bij oprechte aandacht iets kan ontstaan dat groter is dan jezelf. Of je nu schrijft, schildert of sleutelt. Bovendien word je er gelukkig van. Er zijn talloze varianten van dit inzicht beschreven met woorden als flow, in het hier en nu, gecentreerd, één met al, enzovoort. Ik heb een boekenkast vol met dat soort boeken.
In huis-tuin-en-keuken-taal is het eenvoudige advies: laat je niet afleiden! De universele kracht van de liefde is niet te onderschatten. Of je nu een eigen huis bouwt, een boek schrijft of een sjaal breit, alles wat je met liefde maakt heeft kwaliteit.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.