Natuurwinkel

Gisterenavond ging ik op zoek naar mueslikoeken en krentenbollen voor mijn biologisch-dynamische zus in München. Zij kocht ze zelf altijd in de natuurwinkel in Emmeloord, net als de biologische speculaasjes van Moolenaar, maar Emmeloord was voor die enkele boodschap te ver. In Almere Centrum zijn ook natuurwinkels. Aan de Spoordreef zit er één, en zelfs midden in het Centrum, waar vroeger de boekwinkel zat, vind je nu een grote ekologische supermarkt.
Ik ging eerst naar de Spoordreef. Ik was om half acht op koopavond de enige klant. Bij de kassa zat een meisje wat voor zich uit te staren. Ik kwam terecht in een wereld van scharrelvlees, havervlokken en slow-cooking. In de broodhoek ging het over spelt, gluten, zuurdesem en zonnepitten. Opvallend veel Duitse merken, wat me nogal van de wijs bracht, omdat ik hier op zoek was naar iets wat in Duitsland juist niet te krijgen was. Ik liep drie keer dezelfde route rondom de schappen, maar mueslikoeken en krentenbollen zag ik niet. Noch de speculaasjes van Moolenaar.
Als enige klant voelde ik me bezwaard om zonder iets te kopen de uitgestorven winkel te verlaten, maar er was niets aan te doen. Het meisje bij de kassa leek me overigens niet te hebben opgemerkt.
Met enige haast liep ik nu richting de ecologische supermarkt. Daar was het assortiment uitbundig maar de klandizie dun. Er stonden twee klanten bij de kassa en die hoorden ook nog bij elkaar. Meer als een potje jam rekenden ze niet af. Er was niemand die met een volle kar door de winkel liep en even voor het hele weekend zijn biologische voorraad insloeg. Ik vond de koeken, de bollen en de speculaasjes niet. Daarom kocht ik maar een biologisch rozijnen-notenbrood om niet opnieuw met lege handen een winkel te verlaten.
Ten slotte sprintte ik dan maar naar Bakker Bart op het forum voor een paar krentenbollen. Niet biologisch, maar ala. Onderweg passeerde ik de Kentucky Fried Chicken en de Döner Kebab. Hier stonden de klanten tot buiten op de stoep op hun beurt te wachten. Deze mensen hebben helemaal geen tijd voor biologisch winkelen en slow-cooking. Op de voedselmarkt houdt de omzet gelijke tred met de snelheid van het eten.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.