Konijn

Waar is het konijn? Een actrice was achter de coulissen in een konijnenpak gestapt, maar dat zag ik op het podium niet terug.
We zijn bij de voorstelling Picknick, die de theatergroep Vis-a-Vis speelt op hun buitenterrein in Duin in Almere Poort. Het publiek is verdeeld in twee helften. De ene helft ziet de officiële voorstelling. De andere helft ziet wat achter de coulissen gebeurt. Na de pauze wisselt het publiek van tribune.
Wij horen bij de helft die eerst ziet wat er achter de coulissen gebeurt. Mannen klimmen trappen op om lichten aan te doen en bungelen aan touwen om zaken omhoog en omlaag te trekken. Er zijn intriges, een ontluikende liefde, en ondertussen zijn er verkleedpartijen en gaan mensen op en af met auto’s, motors en fietsen. Er gaat wat mis met de regenmachine. De stoppen slaan door. En tegen het eind van de voorstelling stort er van alles naar beneden.
Ondertussen horen we in de verte de reactie van de andere helft van het publiek dat ook van alles meemaakt. Je hoort ze klappen en lachen. Er klinken schoten en er is geschreeuw. Wat zij nu zien, zien wij straks. In de pauze, als we wisselen, speculeren we of de voorkant überhaupt wel iets met de achterkant te maken heeft. Maar dat blijkt toch zo te zijn. Alleen het konijn zie ik na de pauze niet terug.
Na afloop hoor ik één van de actrices aan de bar zeggen dat het moeilijkste van het stuk is dat ze op één avond twee keer hetzelfde moeten spelen. Het publiek ziet door de wisseling van het perspectief twee keer wat anders, maar voor de acteurs is het één stuk, dat ze twee keer moeten opvoeren.
Dat deden ze zo goed, dat dat besef maar langzaam tot mij doordringt. Voor mij was er een eerste bedrijf en een tweede bedrijf, maar voor de acteurs was de voorstelling na de pauze gewoon opnieuw begonnen. Zij konden na afloop evalueren welke van de twee uitvoeringen het beste was. Misschien hadden ze wel heel veel stress gehad over het konijnenpak dat ze na de pauze niet konden terugvinden, waardoor het konijn in de tweede opvoering ontbrak.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.