Inzichten

Al jaren ligt er een boekje op mijn kantoor met de titel De vier inzichten van Don Miguel Ruiz. Het ligt naast Het boek met alle antwoorden waar ik al eerder over schreef. Ik kreeg het boekje ooit van één van mijn beste vrienden. Ik heb het maar één keer gelezen, maar de vier inzichten ken ik uit mijn hoofd:
1. Spreek onberispelijk. Dit inzicht gaat over de kracht van het woord. Ik ben me bewust dat ik elke dag met mijn woorden kan waarderen en kwetsen, motiveren en ontmoedigen, verzoenen of breken. Elke dag is er ergens in de wereld oorlog vanwege Het Woord en alleen het woord kan vrede brengen.
2. Vat niets persoonlijk op. Dat is moeilijk voor mij, gevoelig als ik ben voor de mening van anderen. Maar elke veroordeling, afwijzing of compliment heeft niets met mij te maken. Het is onderdeel van de wereld van de ander. Als iemand mij uitscheldt en boos op me is, dan is dat zijn behoefte en zijn emotie, niet die van mij.
3. Ga niet uit van veronderstellingen. Ik neem waar wat ik waar wil nemen. De hele dag heb ik verwachtingen en zorgen over wat goed en fout zal gaan. Regelmatig denk ik dat ik de gedachten van anderen kan lezen, wat tot irritatie en misverstanden leidt. Maar niets is wat het lijkt.
4. Doe altijd je best. Van de vier inzichten zat alleen deze in mijn opvoeding. ‘Als je je best maar doet’, was in ons gezin een waarschuwing en een geruststelling. Wat het resultaat van mijn inspanningen ook zou zijn, ik zou worden afgerekend op mijn inzet. Ik neig naar luiheid, maar ik doe altijd mijn best.
En ook op deze zondag in september heb ik mijn best gedaan om onberispelijk in mijn woorden te zijn en ik ga uit van de veronderstelling dat uw mening hierover mij niet persoonlijk zal raken.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.