Generatie

De gemiddelde leeftijd van de aanwezigen zal rond de zestig zijn. Even oud als mijn jarige schoonzus, die een groot feest geeft in de Strandhoeve aan de Uiterdijkerweg, nog net in de Noordoostpolder, vlakbij Blokzijl, waar vroeger een strand moet zijn geweest, voordat de polder werd drooggelegd.
Net als de jarige zijn dit de zonen en dochters van de pioniers. Dit is de eerste generatie die eind jaren veertig, begin jaren vijftig in de Noordoostpolder is geboren. Deze mannen en vrouwen zaten op dezelfde Rooms-Katholieke lagere school, en daarna op dezelfde mavo, landbouwschool of HBS in Emmeloord. Ze zongen in het kerkkoor en ze brachten veel tijd door bij de Katholieke Plattelands Jongeren van de parochie Marknesse-Luttelgeest. Velen zijn met elkaar getrouwd geraakt. Het is al meer dan vijftig jaar lang een hechte vriendenclub met een grote gedeelde geschiedenis.
Ik ben tien jaar jonger en ik heb deze groep altijd van enige afstand bekeken. In hun jeugd en in mijn kinderjaren was ik vele jaren het ‘broertje van’ en zat ik op de tribune bij het kerstvolleybaltoernooi, lag in het gras bij de jaarlijkse zeskamp of zat in de schouwburg bij hun culturele dag. Dit is de generatie die zichzelf moest vermaken en gewend was alles zelf te organiseren. Ook op deze verjaardag verkleden de vriendinnen zich als nonnen om even vijf minuten een ‘sister-act’ te doen voor de jarige. Liedjes maken, stukjes doen, zingen, quizjes, toespraken, het zit in hun DNA.
Als vanzelf pak ik als jongere broer mijn rol als toeschouwer weer op. Ik kijk met bewondering naar hun levenslust en ondernemingszin. Ze zijn in alles de eersten geweest. Ze hebben zich in de jaren zestig en zeventig bevrijd van elke belemmering en, let maar op, ook hun pensioen gaan ze anders doen. Het zelfvertrouwen spat er nog steeds vanaf.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.