Eind

De afgelopen dagen stond de televisie vaak op Discovery Channel. In een trailer van een nieuwe serie over het heelal, kwam de zin voor: ’the end of time’. En terwijl de voice-over die zin uitsprak, gingen de sterren aan het firmament één voor één uit. Een vertaling van die zin zou misschien zijn: ‘het einde der tijden’ en dan krijgt het een religieuze betekenis, maar ik vermoed dat hier de letterlijke betekenis bedoeld werd: het moment waarop er geen tijd meer is.
Dat vindt een natuurwetenschapper geen rare gedachte. Tijd is een dimensie van de ruimte. Tijd zou kunnen eindigen. Waarom niet? Dat dan, zoals in de trailer, de sterren geleidelijk uitdoven is niet vanzelfsprekend. Je zou eerder vermoeden dat ze allemaal blijven branden, samen met de tijd gestold in de ruimte. Niet voor eeuwig, maar tijdloos lang in dat éne moment.
Zonder tijd kan er nergens meer een einde aan komen. Alles is dan al geëindigd. Als het ooit heeft kunnen beginnen. Er kan zich niets meer ontwikkelen, oprichten, verplaatsen. Alles wat tijd nodig heeft, houdt op te bestaan. Om die reden zouden de sterren doven en heeft de maker van de Discovery-serie gelijk. Het licht kan niet meer reizen door tijd en ruimte. Een lichtjaar heeft geen betekenis meer. Het licht komt nooit meer ergens aan.
Nog een reden waarom de sterren doven, is dat met de tijd ook de ruimte is verdwenen. De ruimte is niet gedefinieerd in meters of mijlen, maar in tijd. Het einde van de tijd, betekent dus ook het einde van de ruimte. Er is maar één moment geweest waarop er geen ruimte was in het heelal, en dat is helemaal aan het begin geweest, vóór de oerknal. En toen was er ook geen tijd.
Als je dus spreekt over ’the end of time’, dan is dat niet iets dat nog moet komen, maar iets dat is geweest. Het einde van de tijd is het allereerste begin.
Mocht u ergens de draad zijn kwijtgeraakt in dit stukje, dan kunt u altijd nog eens aan het begin beginnen.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.