Chipkaart

Ik stap op de Laan van Meerdervoort uit tramlijn 11. Ik check nog niet uit met mijn OV-chipkaart, want ik stap hier over op lijn 3 naar het centrum van Den Haag. Als de hele reis is gedaan, check ik UIT. Tot die tijd ben ik IN. Pas als ik straks bij de Grote Markt uitstap, is de reis voorbij.
Ik stap in de aansluitende tram en in het ritme van mijn voorgangers haal ik uit gewoonte mijn chipkaart langs de lezer. Stom natuurlijk, want nu denkt die chip dat ik uitstap, terwijl ik net ben ingestapt. Maar het loopt anders. De lezer piept en wenst mij Goede Reis. Dat betekent dat hij mij INcheckt.
Nu ben ik in de war. Ik was namelijk al INgecheckt. De chipkaart zou dat moeten weten. Als het één systeem is, dan zou de lezer moeten zeggen: Tot Ziens. Het had moeten weten dat ik al was INgecheckt en nu dus (per ongeluk) UITcheck. Maar nee, ik ben voor de tweede keer deze middag virtueel IN het vervoerssysteem terechtgekomen.
De volgende vraag is of lijn 11 nu denkt dat ik nog steeds in haar tram zit. Ik had me immers niet uitgecheckt. Zou het kunnen dat de tikker doorloopt in tram 11, terwijl ik inmiddels al in lijn 3 zit? Hoe kan ik nu controleren of mijn chipkaart heel langzaam leegloopt op lijn 11? Wordt er straks een maximaal bedrag van pak-hem-beet 25 euro zomaar van mijn chipkaart afgeschreven, omdat het systeem denkt dat ik de hele dag in tram 11 heb gezeten? Moet ik ergens met een persoonlijk wachtwoord, dat ik niet heb, naar één of andere website, zou niet weten welke, om te controleren, zou niet weten hoe, of er onterecht geld is afgeschreven? En moet ik dan een terugvorderingsformulier invullen? Zo kun je spoorloos raken in het openbaar vervoer. Als vannacht de tram van lijn 11 in de remise staat, zit ik er nog steeds in.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.