Catechismus

Waartoe zijn we hier op aarde? Deze vraag heb ik mezelf al lang niet meer gesteld. Soms komt ze bij me op als een deuntje uit mijn jeugd. Het is de eerste vraag uit de schoolcatechismus. Dat heb ik overigens van horen zeggen want ik ben dat zelf nooit hoeven leren, zoals mijn oudere broers dat wel moesten. Tegen de tijd dat ik zelf kon lezen, eind jaren zestig, was de Rooms-Katholieke St. Jozefschool van Luttelgeest al gemoderniseerd.
Deze meest existentiële waartoe-vraag roept dan ook meer herinneringen op aan mijn late pubertijd, toen het op vormingsweekenden van de katholieke plattelandsjongeren en op onze berookte zitfeestjes altijd maar weer ging over de zin van het leven. Het duurde nog tot ver in de studententijd voordat ik tot de conclusie durfde te komen dat het leven nu eenmaal geen diepere betekenis had en dat ik er maar het beste van moest maken.
Ik was dan ook van de doemdenk-generatie. Pas later drong het tot ons door dat het stellen van de vraag helemaal geen zin had, maar toen zaten we al diep in de economische crisis van halverwege de jaren tachtig, en hadden we het druk met het vinden van een baan en het protesteren tegen kernwapens.
De spirituele kant van de zaak is pas de afgelopen tien jaar weer in beeld gekomen. In managementopleidingen en andere trainingen was het onderwerp vanzelfsprekend. De waartoe-vraag is wel met de tijd meegegaan en veranderd in: Wat drijft mij? Wat is mijn missie? Waar draag ik aan bij? Het gaat niet meer om een levensbeschouwelijk pad voor de mensheid als geheel, maar om de persoonlijke passie en intentie, die elke dag je kompas kan zijn.
Het is nu: waartoe ben ik hier op aarde? Bij zo’n individuele benadering past geen voorgeschreven antwoord uit de schoolcatechismus. Daar moet je nu zelf over nadenken. Ter inspiratie nog even het originele antwoord: We zijn hier op aarde om (God) te dienen en daardoor hier (en in het hiernamaals) gelukkig te zijn. De haakjes zijn van mij.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.