Bewustzijn

In het programma Tegenlicht van de VPRO, zondagavond, deed iemand uit Silicon Valley de uitspraak dat het internet een bewustzijn heeft. Daarmee bedoelde hij niet dat het een machine is met kunstmatige intelligentie of een superrobot die van zichzelf weet dat hij bestaat. In zijn uitleg benadrukte hij dat het internet een combinatie is van mens en machine, die superieur is aan de mens alleen of de machine alleen. Een combinatie die elke dag informatie verzamelt, verwerkt en verrijkt, waardoor ze leert en zich ontwikkelt.
In de uitzending sprak een ander over de complexiteit van een wereld die door een mens alleen niet meer te bevatten is. Intelligente individuen moeten samenwerken in multidisciplinaire teams om creatief te kunnen zijn. Alleen door kennis te delen ontstaat er nog nieuwe kennis. En dat is precies wat het internet doet. Het is een grote verzamelbak van informatie, die door miljoenen mensen wordt gevuld en gedeeld, waardoor er in een hoog tempo vernieuwingen uit voortkomen. Nooit eerder in de menselijke geschiedenis was er zoveel kennis tegelijkertijd en zo eenvoudig beschikbaar voor iedereen.
Het internet in zijn huidige vorm bestaat nog niet lang. Pas in de jaren negentig maakte ik met mijn eerste modem contact met het wereldwijde web. In vijfentwintig jaar is mijn wereld drastisch veranderd en het zal nooit meer zo worden als het was. Het wereldomvattend netwerk van computers, kabels, satellieten, zendmasten en smartphones is in combinatie met de mens een hoger bewustzijn dat mijn dagelijks leven en het leven van vele anderen binnendringt. Op een gewone zondag heb ik tientallen keren verbinding. Ik raadpleeg een digitale krant, een loop hard met een speciale app, ik heb een abonnement op een muziekleverancier, ik check mijn mail, facebook, whatsapp en twitter. Ik laat mijn zoeksporen na, wat op zichzelf nieuwe informatie is, en ik voeg er elke dag, geheel belangeloos, driehonderd woorden aan toe.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.