Bestuur

In de grote cirkel van de Raadszaal in het stadhuis van Almere staan vier mannen en een vrouw. Ze kijken omhoog naar de raadsleden en de ambtenaren en het publiek dat op de tribune zit. Ze staan daar als acteurs in een theater. Plompverloren in het midden, zonder een katheder om zich aan vast te houden.
Zojuist heeft de Gemeenteraad hoofdelijk gestemd en ze alle vijf het vertrouwen gegeven. De burgemeester neemt ze nu de gelofte af. Ze verklaren en beloven dat ze zich aan de regels zullen houden en hun best zullen doen voor de stad. Daarna volgt applaus, komen de bloemen, de foto’s en de felicitaties van de burgemeester.
Het democratisch proces is voltooid. Wat op 19 maart begon met de Gemeenteraadsverkiezingen eindigt hier in deze Raadszaal met de installatie van vijf wethouders, voor elke coalitiepartij één. De fracties van D66, VVD, PvdA, Leefbaar Almere en CDA zullen hen de komende vier jaar steunen als ze zich netjes aan de afspraken houden. En ook zullen ze altijd herinnerd worden aan de gelofte die ze zojuist hebben afgelegd.
De burgemeester sluit de speciale raadsvergadering en de grote zaal stroomt leeg richting de catering. De nieuwe wethouders en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen worden gefeliciteerd. Ook de ambtenaren feliciteren elkaar onderling met hun nieuwe wethouders. We hebben er twee maanden op moeten wachten. Er is opluchting. We kunnen weer vooruit.
De afgelopen jaren zat ik voor het eerst dicht op de lokale democratie. Van alles wat ik daarvan heb geleerd, zal ik vooral onthouden, dat je niet zorgvuldig genoeg kunt zijn om elk belang de aandacht te geven die het verdient. Het kost een paar maanden, maar dan is er vertrouwen verzameld, zijn er afspraken gemaakt en kan er een gelofte worden afgelegd.
Morgen begint een nieuw democratisch proces.
Vergeet niet te stemmen.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.