Analogie

Ooit studeerde ik onderwijskunde en leerde ik dat het soms helpt een analogie te gebruiken om iets te begrijpen. Het is een didactische truc waarin je benut wat een leerling al weet om het nieuwe uit te leggen. Zo is mij ooit eens elektrische stroom verklaard in vergelijking met een rivier. Hoe smaller de rivier (weerstand) en hoe meer hoogteverschil (spanning), hoe hoger de stroomsnelheid. Gisteren begreep ik ineens hoe het werkt met onze data, dankzij de analogie van de producent, de groothandel, de winkel en de klant.
De overheid is de producent van grote basisregistraties, zoals de Basisregistratie Personen. Deze bak met data wordt in elke gemeente gevuld, bijgewerkt en beheerd door de afdeling Burgerzaken. Zo ook in Almere.
Om iets met die data te kunnen doen binnen de gemeente, hebben we een datadistributiesysteem, dat wordt beheerd door een groepje informatietechnologen. Zij zijn een soort groothandel. Ze stellen op verzoek datasets samen voor de verschillende winkels binnen de gemeente, die daarmee hun klanten kunnen bedienen.
Eén van die winkels is Sociale Zaken, die een applicatie heeft waarin die set van data wordt ingelezen. Als iemand aan de balie komt voor een uitkering, dan is op het scherm te zien of hij wel in Almere woont, en waar hij woont, wat zijn nationaliteit is, zijn huwelijkse staat, hoe zijn gezinssamenstelling is en nog een paar dingen. Zonder deze set van informatie over een klant kan Sociale Zaken hem niet helpen.
Belangrijk is dat deze informatie klopt en blijft kloppen. Elke dag zijn er honderden mutaties. Als iemand verhuist, trouwt, een kind krijgt, of overlijdt, dan kan dat gevolgen hebben voor een uitkering of een andere voorziening.
De producent produceert de data, de groothandelaar zorgt dat de actuele gegevens beschikbaar zijn en elke winkel bedient haar klanten.
Deze analogie helpt ons niet alleen om het te begrijpen, maar ook om een goede projectorganisatie te bedenken, die een paar grote veranderingen moet gaan doorvoeren.
Zo kwam mijn oude vak toch nog van pas.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.