Vierling

Meestal kom ik bekende mensen tegen in dromen. Maar vannacht was er iets nieuws. Eerst kwamen nog wel allemaal collega’s van de gemeente Almere voorbij tijdens een massale vergadering. Ik kende ze allemaal en zij kenden mij, want ze moesten steeds iets van me. Maar plotseling zat ik aan tafel met een eeneiige vierling van Indonesische afkomst. Zij waren gevangenisbewaarders in Diepenveen, zo zeiden ze. En aangezien Diepenveen onderdeel is van de gemeente Almere, waren ze op deze personeelsbijeenkomst. Vond ik allemaal vanzelfsprekend. Het waren vier grote volwassen kerels met bruine ronde koppen en haren tot op de schouders. Ze waren alleszins vriendelijk. Collega’s immers. Meer kan ik me niet herinneren.
De vraag is nu: waar heb ik die vierling eerder gezien? Hoe zijn ze in mijn brein verzeild geraakt? En hoezo Diepenveen? Even googlen geeft geen uitsluitsel. Wel leer ik dat als er een aal in je droom voorkomt dat je last hebt van bindingsangst, en als je een ijsje eet dan wacht je een verfrissende gebeurtenis. Maar ‘Indonesische vierling’ staat niet in het dromenwoordenboek. Het staat niet voor viervoudig geluk of voor de vier elementen of de vier windrichtingen. Niets van dat alles. Ook Diepenveen heeft geen diepere betekenis. Zo zit je ’s ochtends toch knap in verwarring aan je ontbijt.
Nu schiet me wel ineens te binnen dat ik bijna dertig jaar geleden een vriend had in Diepenveen. En die was nog van Indonesische afkomst ook. Er zijn dus verbanden gelegd in de diepste lagen van het onderbewustzijn die in een onrustige oktobernacht tot nieuwe combinaties leiden. Als je trouwens googled op Indonesische vierling kom je terecht in 1938 toen er voor het eerst een vierling werd geboren op Java. Zo ontsluit Google tegenwoordig de meest onmogelijke dromen.

Dit bericht is geplaatst in schrijven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.