USB-sticks

In mijn laatje liggen zes USB-sticks. Het zijn ingenieuze kleine dingetjes. Ze doen allemaal hetzelfde. Ze lijken op elkaar, maar zijn toch verschillend. Het is gek dat er van één ding, zoveel typen bestaan. Er is namelijk geen enkel verschil in functie. Ze slaan bestanden op. De één heeft twee gigabyte geheugen, de ander vier. Meer smaken heb je niet. Maar aan de buitenkant is er van alles mogelijk.
Dan vraag je een ontwerper: ontwerp een USB-stick! Maar hij bestaat al? Verzin een ander! En hij aan het werk. Je hebt ze met een dopje. Dat is een ontwerpfout. Dat dopje ben je binnen de kortste keren kwijt. Je hebt ze met een ringetje. Handig, als je ze aan een sleutelhanger wilt hangen. Maar vaak zit het ringetje aan het dopje, en dan heb je er weer niets aan (zie boven). Ah, dacht de ontwerper, dan zonder dopje. Ik heb er eentje die je uit een soort hoesje draait; hoesje blijft dan keurig aan de stick. En er is er één met een klik. Die druk je als een luciferdoosje uit zijn hulsje. Klik. En met een extra drukje, klikt-ie weer in zijn doosje. Goed ontwerp. Elke USB-stick heeft een lichtje, dat begint te branden als er data afgaan of bijkomen. Dat lichtje is soms heel bescheiden, niet meer dan een puntje, maar soms leeft de ontwerper zich uit en heb je een klein lichtorgel.
De meeste USB-sticks zijn ooit gadgets geweest. Weggevertjes. Van de zes hier in mijn la, hebben er vijf een reclameboodschap, in de trant van www.komnaarmijnsite.nl. Meer kan er vaak niet op. Meestal staat er dan ook nog een leuk filmpje op, of een complete productcatalogus. Snel wissen natuurlijk, want dan heb je een mooie stick.
Wat er allemaal op mijn zes sticks staat, ik weet het niet. Daarvoor moet je ze eerst in de computer stoppen. Je kunt op een USB-stick niet een hele inhoudsopgave plakken, zoals je dat vroeger op een CD-rom wel kon. Op één van mijn sticks zit nu een afgescheurd geeltje met ‘comm-14/8/11’. Zwaar behelpen. Nu weet ik nog niets. Kijk, dat is een nieuwe uitdaging voor de ontwerper; ontwerp een USB-stick waarop ik een beetje fatsoenlijk kan invullen wat er op staat.

Dit bericht is geplaatst in schrijven en getagd . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.