Ontluistering

Had ik maar verder doorgeleerd, denk ik vaak, als ik dit soort stukjes schrijf. Er is zoveel dat ik niet weet. Dan begin ik vol goede moed aan een stukje over de kweepeerboom die voor ons huis staat, moet ik na een paar zinnen al naar Wikipedia om de eenvoudigste vragen te beantwoorden. Zo reproduceer ik wat op internet staat en voeg ik niet veel toe aan de wereld. Ontluisterend voor deze jonge schrijver.
Zo zocht ik gisteren op internet naar de naam van de Japanner die had aangetoond dat waterkristallen informatie verwerken. De vorm van een waterkristal wordt mooier, aldus deze Japanner, als ze wordt omringd door vrede, liefde en harmonie. Klassieke muziek of liefdevolle woorden, gesproken of geschreven, bepalen de symmetrie van de waterkristal.
Vervolgens verbindt hij daaraan een veronderstelling en een conclusie, die de hele new-age-gemeenschap in extase brengt. Veronderstelling: mooie kristallen zijn beter voor de mens dan lelijke. Conclusie: de gezondheid van de mens, die voor 90% uit water bestaat, is gebaat bij positief denken. Eureka!
De Japanner heet Masuru Emoto en is een gevierd spreker op tal van alternatieve congressen en andere hippe bijeenkomsten, maar wetenschappelijk deugen zijn experimenten niet en ze zijn nooit succesvol nagedaan; zo blijkt na enig surfen.
Zo ontluistert internet. Ik wilde hier eigenlijk een positieve column over schrijven, want ik ben gek op dit soort theorieën. Zo ben ik ook aanhanger van de relativiteitstheorie, van licht dat tegelijkertijd uit golven en uit deeltjes bestaat, van materie die op kwantumniveau helemaal geen materie is en meer van dat soort ongerijmdheden, die het bestaan op aarde een zekere lichtheid geven.
Zonder mijn internetonderzoekje zou ik het volgende idee aan de hand hebben gedaan: Het kraanwater in Almere is zo’n beetje het zachtste water van Nederland. Doen we dat in een kek flesje met daarop de tekst: ‘polderliefde’, dan krijgt het ook nog eens de mooiste kristallen. Ik denk dat een slimme ondernemer met hippie-achtige trekjes daar een lucratieve onderneming van kan maken. Ga je gang. Mensen zat die geloven in dit idee. En het is octrooivrij.

Dit bericht is geplaatst in schrijven en getagd , , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.