Halfjaar

Ja, halfjaar is één woord. Niet dat ik het zo goed weet. Dit soort gevallen moet ik opzoeken. Ik zoek alles op. Nu ik vandaag precies een half jaar bezig ben met deze blog, weet ik wat ik allemaal niet weet. Zo schiet mijn woordenschat te kort om alles uit te drukken en soms bestaan woorden niet.
Halfjaar is een aanduiding van zes maanden. Je hebt het eerste halfjaar en het tweede halfjaar. Als je het hebt over zomaar een periode van een half jaar, dan moet je het weer los schrijven. Ergens in oktober heb ik bedacht dat de titel van zo’n klein stukje tekst niet langer dan één woord mag zijn. (De laatste keer dat dat niet zo was, was 12 oktober 2013.) Vandaar halfjaar in plaats van half jaar.
Al bij mijn 150ste blog kondigde ik aan dat ik over 33 stukjes weer iets te vieren zou hebben. Ik dacht toen nog dat de 183ste blog precies op 11 februari zou zijn. Ik was immers op 11 augustus begonnen met deze dagelijkse oefening. Maar dat blijkt niet te kloppen. Mijn 183ste blog schreef ik afgelopen zaterdag. En dit is nummer 186.
Dat is verrassend, want tot nu toe dacht ik ook dat 1 juli de middelste dag van het jaar is. Dat is niet zo. De 183ste dag van het jaar is 2 juli. De resultaten van 1 juli en van de ochtend van 2 juli horen dus feitelijk bij de halfjaarcijfers van het eerste halfjaar. Het is maar dat je het weet, accountants van deze wereld.
Ten slotte nog even over het schrijven zelf. Zoals je ook aan deze blog kunt zien gaat kwantiteit nog regelmatig boven kwaliteit. Het ei is gelegd, maar bij de samenstelling van de best-of zal deze blog het niet halen. Ik ben hier ooit mee begonnen, omdat ik er zelf plezier in had. Nu ik lezers heb, heb ik de neiging om de lat wat hoger te leggen en soms komt die lat domweg naar beneden. Maar een halfjaar is een half jaar.

Dit bericht is geplaatst in schrijven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.