Dertigduizend

Gisteren had ik een jubileum. Het was mijn honderdste column. Natuurlijk wist ik dat-ie eraan kwam, maar ik werd toch verrast. Er gebeurde van alles de afgelopen dagen, waardoor ik niet in de gaten had wanneer het zover was. Nadat ik gisteren mijn stukje had gepubliceerd, stond het ineens op mijn scherm: ‘Gepubliceerd (100)’. Een mijlpaal.
Ik merk dat deze stukjes een vast onderdeel van mijn leven zijn geworden. De hele dag zijn er momenten dat ik er aan denk en soms zoek ik meteen een gelegenheid om even wat op te schrijven. Dat doe ik nu overal. In de trein, aan het ontbijt, tijdens het tv-kijken. Paniek voel ik als ik niet meteen weet waar mijn Ipad is. Steeds ook houd ik de batterij in de gaten. Elke avond ligt het ding aan de oplader.
De afgelopen drie maanden is het een gewoonte geworden, een doorgaande reeks. Soms gaat het makkelijk, soms is het even doorzetten. Maar ik weet, als ik deze reeks één dag zou onderbreken, dan is dat onherstelbaar en is de magie verdwenen. Een dag wordt dan een keer twee dagen, dan ineens een hele week, een maand en ten slotte nooit meer. Dramatisch vooruitzicht. Einde verhaal.
Bij de jubilea van deze column, veroorloof ik me om over het schrijven zelf te schrijven. Wat honderd dagen geleden begon als een experiment is een serieuze aangelegenheid geworden. ‘Tweehonderd woorden’, heette het eerste stukje op 11 augustus. Het werden er zeker driehonderd per dag. En ik ben nu ruim dertigduizend woorden verder.
Nog steeds weet ik niet precies wat dit is. Het is vluchtig. Het is particulier. Het is een aardig tijdverdrijf. En er is een klein publiek voor van familie, vrienden en collega’s. Ze moedigen me steeds weer aan, sinds ik na nummer vijftig via Twitter en Facebook een uithangbord boven mijn winkel hing. Bedankt allemaal voor de klandizie. Ik juich hier zachtjes aan de keukentafel voor mijn eigen nummer honderd en denk na over nieuwe aanbiedingen.

Dit bericht is geplaatst in schrijven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.