Werkdagen

Tweede Kerstdag. Tijd voor een voorspelling: in 2016 zijn we uit de crisis. Dat zit zo. Als je alle doordeweekse dagen zou werken, dan zijn er 260 werkdagen per jaar. Nu zijn mensen ook wel eens ziek (5%) en hebben ze verlof (36 dagen), en er zijn vaste feestdagen, dus blijven er zo’n 200 productieve dagen per jaar over.
Dit jaar vallen de twee Kerstdagen midden in de week. Dat komt vaker voor, maar dat is juist nu erg ongunstig. De economische groei is in Nederland negatief of nul en nu het weer wat aantrekt, hopen we misschien op een half procentje groei. Dat is nog niet veel.
Als beide Kerstdagen in een weekend vallen, hoeven we met zijn allen geen werkdagen in te leveren. In plaats van 200 hebben we dan 202 dagen om te werken. Dat alleen al is 1% meer productiviteit, dus 1% meer bruto nationaal product. In deze tijden van smalle marges, is dat het verschil tussen economische groei of economische krimp.
Daarom ziet het er volgend jaar qua economisch tij nog niet veel beter uit. Koningsdag is de enige winstpakker; die valt in het weekend, maar de beide Kerstdagen vallen ook in 2014 midden in de week. En ook 2015 biedt wat betreft nog weinig soelaas; dan is alleen tweede Kerstdag een zaterdag.
Nee, we moeten wachten op 2016. Dan kunnen we rekenen op een volle procent extra economische groei. Dat is namelijk een schrikkeljaar (+0,5%). En Eerste Kerstdag is een zondag (+0,5%). Als Koninginnedag nog had bestaan (30 april 2016 is een zaterdag), zouden we in 2016 zelfs hebben gesproken van een economisch wonder. Dus: koop die auto of koop die nieuwe keuken. Voor een goede voorspelling hoef je echt niet bij het CPB te werken. In 2016 is de crisis echt voorbij.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.