Swing

Het schilderij spat je tegemoet. In dikke klodders druipt het wit, rood en zwart over een bruin gouden achtergrond. Een golf van kleur op een doek van een meter bij een meter; de verf lijkt nog nat en van het doek te lopen. Hoe het schilderij echt heet, weet ik niet meer; ik noem het The Swing, omdat het in 2009 in Almere gemaakt is tijdens het muziekfestival Jazz Below the Sea. De kunstenaar, Stefan Damman, stond naast het podium op de Grote Markt en schilderde het ter plekke, terwijl Rita Reys optrad. Na haar optreden zette zij haar handtekening op het schilderij.
Tijdens de VIP-borrel bij Tante Truus, werd het schilderij geveild. Ik bood op tegen de voorzitter van de Ondernemersvereniging van het Stadshart, die slechts de bedoeling had de festivalorganisatie extra te sponsoren. Natuurlijk won hij de bieding maar daarna gaf hij het schilderij aan mij. Sindsdien is het in het bezit van de afdeling Communicatie van de Gemeente Almere.
Het schilderij stond een zomer lang verweesd in een hoek van het stadhuis, voordat iemand er achter kwam dat het van mij was. Vervolgens stond het maanden bij mij op de kamer zonder dat ik er toe kwam het op te hangen. Toen ging ik ‘flexen’ en kwam het schilderij terecht in de gemeenschappelijke ruimte bij het koffiezetapparaat. Daarna zwierf het schilderij nog jaren van kamer naar kamer en verloor ik het uit het oog.
Ik bleek overigens de enige te zijn die het mooi vond.
Op verzoek van mijn opvolger heb ik het gisteren opgehaald van de A-vleugel. Ik trof het aan op de projectkamer, verstopt achter de posters van de marketingcampagne. Nog steeds in goede staat, zonder butsen of vlekken. Nu hangt het in de B-vleugel. Het felle rood weerkaatst op de grijze muren. Het titaanwit licht op uit het donkere zwart. The Swing is bij nader inzien een postuum eerbetoon aan Rita Reys, die precies een jaar geleden overleed. Hier, in deze uithoek van het stadhuis in Almere, hangt haar handtekening aan de muur.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.