Stemmen

Ruim zeshonderd ambtenaren van de gemeente Almere zijn volgende week woensdag, op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, te vinden op de honderdnegen stembureaus van de gemeente Almere. Vanaf half vier ’s middags nemen ze het over van de vrijwilligers, die er dan vanaf half acht ’s ochtends hebben gezeten.
Zelf ben ik officieel benoemd tot ambtelijk voorzitter van stembureau 106, ingericht in School Het Drieluik aan de Flipjesstraat in de Stripheldenbuurt. Deze benoeming was onder voorbehoud. Ik moest wel eerst slagen voor de digitale stembusinstructie net als mijn zeshonderd collega’s. Als ik dat nog niet had gedaan, kon ik afgelopen week rekenen op een officiële dienstopdracht van de gemeentesecretaris.
Het is de vierde keer dat ik dit doe en ik zie er naar uit. In Nederland hebben de verkiezingen iets van een verenigingsactiviteit. We zitten gezellig met een clubje in een lokaal van een school of een buurthuis en we proberen ons zelf te vermaken. Af en toe komt er iemand binnen met een stempas en daar maken we dan een praatje mee. Waar elk modern land allang met de computer stemt, zitten wij nog lekker te freubelen met die grote onhandige stembiljetten.
Het is een prachtige logistieke operatie waar een grote groep collega’s al maanden druk mee is. Wie maar even in de gelegenheid is, wil het meemaken en er bij zijn. Het is ook nog spannend. Het zal ons niet gebeuren dat er iets misgaat. En ook niet onbelangrijk: met de uitslag zullen we het weer vier jaar moeten doen.
Deze verkiezingen gaan over ons eigen bestuur en onze eigen Gemeenteraad. Mensen waar we elke dag mee samenwerken. Voor ons in het stadhuis is dit zo’n ingrijpende gebeurtenis, zowel in mankracht als qua impact, dat ik me niet meer kan voorstellen dat misschien wel de helft van de kiezers gewoon niet meedoet. Dus zover deze blog daarbij helpt: kom woensdag naar stembureau 106 in de Flipjesstraat, al was het maar voor de gezelligheid.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.