Robot

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een artikel over robots in de krant. Elke keer is de toon verontrustend: de robots pakken onze banen af! Alsof werken zo leuk is.
Die angst was er ook toen de stoommachine werd uitgevonden. De industriële revolutie in de negentiende eeuw joeg mensen de fabrieken in. De gilden van kleermakers, molenaars en leerlooiers kregen het moeilijk en er ontstond binnen vijftig jaar een nieuwe samenleving. Dat gebeurt nu ook.
Aan het eind van de twintigste eeuw en het begin van deze eeuw zijn er beroepsgroepen verdwenen, zoals centralisten, typistes en boekhouders. En zoveel mensen staan er ook niet meer aan de lopende band. Daar hebben machines en robots het van ons overgenomen.
Laaggeschoold werk verdwijnt het eerste, lees ik overal, maar ik geloof het niet. Wie veegt dan de straat? Wie haalt het vuilnis op? Wie tapt het bier? Wie zorgt voor de zieken? Wie slacht het rund? Er blijft nog genoeg werk over. Er is zoveel werk dat we het ons veroorloven om laaggeschoolden voor minimumlonen uit Polen te laten overkomen.
Er ontstaan ook nieuwe beroepen, zoals hondenuitlater, fitnesstrainer of webmaster. En laaggeschoold wil niet zeggen dat je niet creatief kunt zijn. Ondernemen is van alle tijden; oude ambachten komen weer tot leven met bierbrouwers, taartenbakkers en horlogemakers.
Dankzij de vooruitgang werken we veel korter dan honderd jaar geleden, we zijn veel productiever en hebben meer vrijetijd. We gaan naar het theater, kijken uren naar de televisie, zitten vaker in een restaurant, spelen in pretparken en gaan naar evenementen. In die sectoren is veel laaggeschoold werk. En vaak nog leuk ook. Niemand wil een robot achter de bar ook al bedient hij nog zo efficiënt.
Ik maak me geen zorgen. Laat de robots maar komen. Er zal altijd werk zijn (en er zal altijd werkloosheid zijn). Voor de toekomst moeten ons veel meer druk maken over water, eten, energie en klimaat.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.