Redactiesom

Wij hebben sinds 1 april 2010 een spaarhypotheek van 76.500 euro. Dit is duidelijk de eerste zin van een ouderwetse redactiesom. En hou je rekenmachine er maar bij, want die zul je nodig hebben. Wij betalen vanaf april 2010 152,45 euro per maand tegen 6,55% rente per jaar, zodat we over 20 jaar, na 240 maanden, op 1 april 2030, 76.500 euro bijeen hebben gespaard om die hypotheek in één keer af te lossen. Zo werkt dat met een spaarhypotheek.
Nu staat in de voorwaarden van de spaarhypotheek dat je ook kunt bijstorten. Dat besloten we te doen. Hier komt de opgave: wij storten per 1 november 2013 1500 euro extra in de spaarpot. Wat wordt voor de rest van de looptijd (nog 197 maanden te gaan) nu de nieuwe maandpremie?
Dit is mijn berekening. Met 6,55% rente op rente is die 1500 euro na 16 jaar ruim 4300 euro geworden. En dat zou betekenen dat mijn maandpremie per 1 november 2013, 4300/197 = 21,88 euro lager kan zijn voor de laatste 197 maanden van de looptijd. Volg je het? Lijkt me logisch.
Van de Financieel Adviseur van de Rabobank krijgen we (geen berekening, maar wel) een formulier met een andere uitkomst: de rest van de looptijd een maandpremie van 140 euro. Dus geen 21,88 minder, maar slechts 12 euro minder per maand.
Ik bel de Financieel Adviseur en vraag supervriendelijk met echt leuke grappen om haar op haar gemak te stellen, om uitleg.
“We stoppen het in het computersysteem en die geeft dit resultaat”, antwoordt ze vrolijk. “Maar reken het dan zelf uit, dat klopt toch niet?”, probeer ik nog gekscherend. “Ja sorry, ik weet niet hoe u het doet, maar wij gaan af op het systeem.”, schatert ze terug.
Dan vraag ik de Financieel Adviseur om een frivool advies. “Als u nu deze berekening van uw systeem ziet, zou u dan zelf die 1500 euro bijstorten?” Daar gaf ze geen antwoord op, ondanks mijn hoorbare knipoog.
We hebben nu besloten om niet bij te storten. En ik denk dat de Rabobank daar heel blij mee is. Op hun website vind je namelijk nergens informatie over het doen van extra bijstortingen op een spaarhypotheek.
Als je dit leest, kun je dan al mijn denkfouten in deze blog weerleggen, want ik zou het computersystemen van de Rabobank natuurlijk wel willen vertrouwen. Wat moet je anders?

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.