Profiel

We kwamen zaterdagavond rond half elf thuis. Wat opviel was dat er in de keuken niets aan de hand was. Als we hier eerst even koffie zouden drinken om bij te komen van de terugreis, zouden we nog niets gemerkt hebben. De inbreker had deze ruimte gemeden. Waarschijnlijk omdat er aan de straatkant geen gordijnen hangen.
We liepen door naar de woonkamer om naar de ruit te kijken waardoor hij naar binnen was gekomen. Het glas lag zo’n twee meter de kamer in. De meeste scherven lagen op de hoekbank verwikkeld in een stuk gordijn dat aan één kant was los getrokken. Behalve het raam was er verder niets stuk. Zelfs de twee ceramische kippen op de tuintafel, waar de inbreker toch overheen moest hebben geklauterd om binnen te komen, stonden er ongeschonden bij. Er liep ook geen modderspoor door het huis, alsof hij zijn voeten had geveegd.
De drankkast stond wagenwijd open, maar de flessen whiskey en cognac stonden er nog in. De vergrendelboutjes van de kastdeuren waren netjes op een stoel gelegd. In één van de laatjes in het gangkastje had hij een doosje met collectegeld gevonden.
Boven in de werkkamer had hij gelukkig niet alle boeken uit de kast getrokken om te zien of er wat achter lag. Ook had hij de boekenbonnen niet herkend die op mijn werktafel lagen. De grootste buit vond hij op de slaapkamer: het juwelenkistje met een paar sieraden die alleen voor ons enige waarde hadden. Maar ook hier had hij niets kapotgemaakt. Geen kleren gescheurd, geen matras bevuild, geen deuren of muren bekrast. Hij had alleen een kussensloop meegenomen om zijn buit in te doen. Uiteindelijk was hij keurig door de voordeur naar buiten gestapt.
Navraag leert ons dat hij maandagochtend 13 januari tussen 3 en 4 in ons huis is geweest. Onze buurvrouw had het karma gevoeld van een lange slungel, die niet helemaal lekker was. Het profiel is daarmee compleet: de inbreker is een lange nette jongeman, waarschijnlijk verslaafd, zonder geld, geen lezer en geen drinker, niet haatdragend of vernielzuchtig. Verder is hij zo dom of dapper dat hij midden in de nacht met een wit kussensloop over de straat rent.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.