Procesverbaal

Ik rij zo rond tien uur over de donkere Hogering terug naar het Stadhuis. In mijn kofferbak liggen 156 geldige stembiljetten en het procesverbaal van stembureau 106 aan de Flipjestraat. Ik kijk in mijn achteruitkijkspiegel en zie dat Cees achter me rijdt. Ik heb de zestiger vanmiddag leren kennen. We zaten van half vier tot negen uur naast elkaar in het kleinste stembureau van Almere. Met een gemiddelde van twaalf stemmers per uur hadden we alle tijd om het leven door te nemen. Ook het tellen was zo gebeurd: de voorlopige uitslag konden we al na een kwartier doorgeven.
Ik parkeer mijn auto aan de achterkant van het Stadhuis en loop met mijn kratje op wieltjes naar het afgiftepunt. Overal op straat staan mensen. Ik herken raadsleden, ambtenaren en vele anderen. Ik zie ook lampen van camera’s en mannen met microfoons. Er staat een grote trailer van de NOS op de binnenplaats. Ik zie door de grote ramen dat de uitslagenavond in de Burgerzaal in volle gang is.
Ik moet mijn boeltje afleveren bij het magazijn waar een tiental collega’s op me wachten. Ik vertegenwoordig het eerste stembureau dat zijn spullen komt brengen. Een cameraman van Omroep Flevoland registreert het. Collega Martijn loopt systematisch de checklist af en ik lever alles in: de stempassen, de stembiljetten, gebruikt en ongebruikt, en alle overige materialen, in dozen, enveloppen en zakken. Met alleen nog het procesverbaal loop ik daarna naar de balie van Burgerzaken in de B-vleugel.
Achter de balie zitten wel twintig collega’s. Ik zie Rob en Janica en kies hen uit om de officiële handeling te verrichten. Alle anderen staan er omheen om te zien hoe het gaat. Weer een checklist. Rob doet mijn optellingen op de vijftien kieslijsten nog eens over. Alles klopt en met applaus verlaat ik de balie.
Ik ga naar de burgerzaal waar in een feestelijke stemming met drankjes en optredens de voorlopige uitslagen per stembureau binnenkomen. De laatste is er rond half twaalf. Als ik tegen twaalven vertrek, zie ik nog collega’s met hun rijdende kratjes arriveren. Ik zal allang op bed liggen, wanneer het laatste stembureau binnenkomt. Morgen tikken collega’s alle tellingen in de computer en dan is vrijdag de zetelverdeling bekend. Vanaf volgende week hebben we een nieuwe Gemeenteraad.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.