Oversteek

Het Communicatieplatform Flevoland bestaat vijf jaar en het lustrum werd donderdagmiddag gevierd in het Agora Theater van Lelystad. Een bescheiden feestje. Geen gebak, geen champagne, wel een serieuze lezing van Professor Betteke van Ruler over de communicatiescrum (zie ook vorige week vrijdag), daarna een beschaafde discussie en een borrel met een bittergarnituur.
Het gebrek aan allure en feestelijkheid is stuitend als je ooit lid bent geweest van het Genootschap voor Public Relations in Maastricht, met – begin deze eeuw – als voorganger het Hoofd Communicatie van de Politie Limburg-Zuid, die levenskunst combineerde met eloquentie in alle talen.
In Limburg hadden we geen lustrum nodig om onszelf te fêteren. Eens per jaar gingen we met een man of veertig naar één van de beste etablissementen in Maastricht, Luik of Aken, om daar uitgebreid te tafelen, elkaar met speeches op de schouders te slaan, en de éne heildronk na de andere uit te brengen. Ergens in de marge was er ook nog wel iets inhoudelijks: een rondleiding of een powerpointpresentatie van de gastheer, maar dat weerhield ons maar tenauwernood om het niet meteen op een zuipen te zetten.
Nee, dan is het in Flevoland een serieuze, Calvinistische aangelegenheid. Zonder feesttoespraak en met de hand stevig op de knip, terwijl ik weet, als lid van de kascommissie, dat er voldoende geld is opgepot om iedereen eens flink te trakteren. Dat geld is natuurlijk bestemd voor mindere tijden. En die zullen ongetwijfeld komen als je je daar maar op blijft voorbereiden.
Als de helft van de zaal al weer leeg is, voel ik me bijna bezwaard als ik er aan de bar nog eentje bestel. Een oude gewoonte, die ik slecht kan afleren. ‘Nog inne dan. De letste’, echoot het nog uit mijn Bourgondisch verleden. Maar het bier in het Agora Theater smaakt me niet, hoewel het toch afkomstig is uit de Brandbrouwerij van Wijlre (Wielre) en net als ik de grote rivieren is overgestoken.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.