Oosterwold

Tijdens het lanceringsfeestje van de nieuwe Lifestyle Almere kom ik een oude bekende tegen. Een marketingman, die zich al jaren bezighoudt met gebiedsmarketing op alle mogelijke plekken in Nederland. Bij vele grote bouwprojecten, van Venlo tot Den Haag, van Blaricum tot Almere was hij de marketeer.
Met groot enthousiasme slaat hij me op de schouders en begint meteen tegen me te praten nog voordat ik mijn jas naar de garderobe heb kunnen brengen. Hij barst van de goede ideeën over hoe we Almere aan de man kunnen brengen, maar dit keer loopt hij over van iets anders; hij is zelf projectontwikkelaar geworden.
In Lifestyle Almere staat een grote advertentie van hem over wonen in Oosterwold. Dat is het nieuwste en grootste uitleggebied aan de oostkant van Almere, waar je mag bouwen wat je wilt, als je ook maar zelf de infrastructuur aanlegt. De oude marketeer gaat een parkje aanleggen voor 36 villa’s. Voor 125.000 euro koop je bij hem een lap grond van 1200 vierkante meter, waar je je eigen villa op mag bouwen. Dat is ongeveer 100 euro de vierkante meter! Op elke andere plek in Almere betaal je minstens het driedubbele.
Het klinkt als het ei van Columbus, dus ik vraag hem hoe hij dat voor elkaar krijgt. Het blijkt simpel, zoals altijd bij hem. Hij koopt, net als de gemeente dat normaal doet, grond van de Domeinen voor ongeveer 30 euro per vierkante meter. Vervolgens legt zijn bedrijf alle infrastructuur aan, elektriciteit, water en wegen, net als de gemeente dat normaal doet. Hij doet zelfs archeologisch onderzoek, voordat hij begint te bouwen. Desondanks komt hij tot een bouwrijp-prijs, die ver onder de prijs van de gemeente ligt.
Zijn enthousiasme kent geen grenzen. Zo heeft de gemeente Oosterwold, het land goed voor initiatieven, bedoeld. Het is het paradijs voor de hartelijke avonturier. Ik vraag me alleen wel af of de gemeente er dan ook nog iets aan overhoudt.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.