Begroting

Gisteren hebben alle diensten van de gemeente Almere bij de afdeling Financiën de wensen ingeleverd voor de begroting van volgend jaar. Het is het begin van een besluitvormingsproces dat ongeveer drie maanden gaat duren en half november zal eindigen met de stemming in de Gemeenteraad.
Geen enkele dienst wenst dat ze volgend jaar minder geld krijgt. Afdelingen hebben altijd knelpunten en plannen die geld kosten. De kunst is om de echte knelpunten van de onechte te onderscheiden en om genoeg ruimte over te houden om volgend jaar ook nog iets nieuws te kunnen doen.
Maar er is helemaal geen geld. We hebben nog miljoenen te bezuinigen. Bescheidenheid past ons. Toch leggen we deze week voor minstens zo’n bedrag aan wensen op tafel. De argumentatie daarvoor is legitiem: de stad is gegroeid, de eisen van de Rijksoverheid namen toe, er kwam nieuwe wetgeving, de burger vroeg erom, de Gemeenteraad wilde het!
‘We vragen alleen maar extra geld omdat we echt niet meer weten hoe we het anders moeten oplossen’, klinkt het wanhopig.
Zo begint deze maand het proces van verkennen, afwegen, nog eens onderzoeken, opnieuw rekenen, onderhandelen, draagvlak vinden en zo door, in een vergadercircus van overleggen, oploopjes en wandelgangen.
Wat is belangrijker? Iets sneller de bezwaarprocedure afgerond bij de afdeling Belastingen, of extra toezicht op de fietspaden van Almere Buiten? Meer armslag voor hulp aan ouderen of extra investeren in het onderwijs? Plannen maken voor goedkope woningen, of plannen maken voor een nieuwe wijk? Of even helemaal geen plannen maken?
We moeten kiezen. Eerst de ambtenaren: wat leggen we voor aan het College van Burgemeester en Wethouders? Dan het College: wat leggen we voor aan de Gemeenteraad, want die heeft het laatste woord: hoe leggen ze het uit aan de burgers van Almere?
Het duurt niet voor niets maanden voordat de begroting er definitief ligt. Het is een machinerie waar honderden ambtenaren bij zijn betrokken en waar we in het stadhuis soms tot diep in de nacht aan werken. Het gaat ergens over. Het gaat om tweehonderdduizend inwoners en honderden miljoenen. De begroting is het belangrijkste document van het jaar.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.