Autorecht

Laatst hoorde ik de uitspraak dat 3200 mensen in een grote stad als New York genoeg hebben aan 1 auto. In een stad is een auto niet handig, maar je wilt er ook wel eens uit. Om dan met 3199 stadgenoten niet één auto te hoeven delen, zetten ze in New York bussen, metro’s, treinen en taxi’s in.
In Nederland rijden 8 miljoen auto’s rond. De meesten staan 90% van de dag stil op een parkeerplaats. Gelukkig maar, anders stonden ze stil op een snelweg. Er zijn 472 auto’s per 1000 inwoners in Nederland. Dat is één op twee. We zouden het leefklimaat een dienst bewijzen als we onze auto’s delen, zodat één auto op vier personen voldoende is.
Indachtig New York leg ik de lat dan niet eens zo hoog. De deelsystemen bestaan al. Kijk maar op autodelen.nl. Er zijn 60.000 autobezitters in Nederland die een auto in gezamenlijk bezit hebben met familie, vrienden of buren. Maar dat is toch een minderheid van idealisten. Voor de meerderheid (waaronder ik) is de auto een heilige koe, een symbool van vrijheid en onafhankelijkheid. Ik zit soms liever in mijn eigen huiskamertje in de file, dan dat ik op een koud perron sta te wachten op een vertraagde trein.
Om het autobezit te halveren, zou het beter zijn om iedere Nederlander bij zijn geboorte het recht te geven op het bezit van een kwart auto. Je mag je autorecht wel aan een ander in bruikleen geven, maar je mag het niet verkopen. Als iemand overlijdt komt zijn persoonlijke autorecht te vervallen. Eenvoudig systeem. Met een kleine administratieve inhaalslag komen we binnen een paar jaar op het gewenste niveau van één auto op vier personen. Stel je voor hoe we daar met zijn allen op zouden reageren. Er zal vast een levendige handel in het gebruiksrecht van autorechten ontstaan. Misschien sticht je zo snel mogelijk een gezin met minstens twee kinderen om een auto te kunnen aanschaffen. En mijn negentigjarige moeder moet in het bejaardenhuis steeds weer autorechten ronselen om haar autootje te kunnen blijven rijden.
Soms heb je gewoon zin in een vergaand maatschappelijk experiment.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.