Aftrap

In de Red Box, het café op de eerste verdieping van de D-vleugel van het stadhuis, zitten zo’n vijfentwintig mensen bij elkaar. Ik ken ze bijna allemaal. Ik kom ze regelmatig tegen op tal van feesten en evenementen in de stad: event-managers, ceremoniemeesters, licht- en geluidstechnici, toneelspelers, ondernemers, een paar vrolijke ambtenaren en de burgemeester.
Dit gezelschap doet een ‘kick-off’. Dat woord staat niet in mijn dikke van Dale (12e druk, 1992), maar het is een ingeburgerd synoniem voor wat je ook gewoon een aftrap kunt noemen. Meestal feestelijk, met een toespraak, een toost en een bittergarnituur. De gemeente Almere bestaat dertig jaar en dat willen we vieren. Dat doen we met een jubileumboek en met een groot feest op 28 en 29 juni. Deze groep hier gaat dat regelen.
Ze vertellen aan elkaar wat ze gaan doen. Podia op vijf pleinen in de stad, markten, modeshows, sportwedstrijden, een picknick, een klassiek concert, kindertheater, straattheater, danswedstrijden. Grote artiesten, kleine artiesten, professionals, amateurs, het is te veel om overal bij te zijn, maar het is er allemaal in dat ene weekend in juni, voor en door Almeerders.
Deze mensen weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Dat is hun vak. En het spreekt vanzelf dat ze met elkaar samenwerken. Zo gaat dat in Almere. Het zijn stuk voor stuk kleine bedrijfjes en collectieven. Ze zijn fanatiek en hebben geen gebrek aan ideeën. Ze wisselen van alles uit: namen, telefoonnummers, contacten, sponsors, websites. Zelfs herinneringen, want sommigen waren er ook al bij in 2009, bij het vorige jubileum.
Na de toespraken heffen we het glas op de goede afloop en de burgemeester wenst iedereen veel succes. We praten nog lang na, totdat alle banden zijn aangehaald, de laatste bitterbal is weggewerkt en de volgende afspraken zijn gemaakt. Zo gaat dat bij een kick-off. Het feest is meteen begonnen.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.